Kinderopvang vergelijken?

Met First Steps First vind je eenvoudig kinderopvang bij jou in de buurtHoe First Steps First werkt

Online je kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang regelen is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Kinderopvang
Vind opvang bij jou in de buurt

Voor het beste resultaat kun je zoeken op postcode, straatnaam of plaatsnaam. Nog handiger is gebruik te maken van de Geo-Location functie!

Kinderopvang
Online je plaatsing aanvragen

Heb je een locatie gevonden waar je jouw kindje zou willen plaatsen? Vraag direct online een plaatsing of rondleiding aan bij één of meerdere KDV's of BSO's.

Kinderopvang
Vergelijk locaties

Vind de beste opvang in jouw buurt. Vergelijk de prijzen, faciliteiten en lees ervaringen van andere ouders.

Kinderopvang
Bereken je maandlasten & kinderopvangtoeslag

Reken direct uit wat je bruto en netto maandelijkse lasten zijn en welk bedrag kindertoeslag je terugkrijgt.

Bij het kiezen van de juiste kinderopvang komt een hoop bij kijken.
Onze Blogs & Vlogs helpen je daarbij in de vorm van een digitale kennisbank om tot de beste keuze te komen.

Kinderopvang

Wat is kinderopvang?

Kinderopvang is een verzamelterm voor de verschillende opvangmogelijkheden voor kinderen op het moment dat je als ouder niet thuis bent en je geen familie of vrienden tot je beschikking hebt om je kindje onder te brengen. Je betaalt aan de kinderopvang organisaties een bijdrage om je kleintje onder te brengen. Er zijn in Nederland verschillende soorten kinderopvang: Kinderdagverblijf, Buitenschoolse opvang en Gastouderopvang. Op het moment dat kinderen gebruik maken van kinderopvang is het mogelijk dat je vanuit de overheid recht hebt op kinderopvangtoeslag.

Leeftijd Kinderopvang

De leeftijd van het kind bepaalt welke soort opvang voor de ouder noodzakelijk is.

 • Kinderdagverblijf: Leeftijd 0 tot 4 jaar.
 • Buitenschoolse opvang: Leeftijd 4 tot 12 jaar. Dit is de leeftijd wanneer het kind naar de Basisschool gaat.
 • Peuteropvang: Leeftijd 2 tot 4 jaar.

Online je kinderopvang regelen

Via First Steps First vind je eenvoudig kinderopvang bij jou in de buurt. Op dit moment is het enkel mogelijk om via First Steps First de volgende soorten opvang te vinden: Kinderdagverblijf, Buitenschoolse opvang en Peuteropvang. Als je op zoekt bent naar Peuteropvang dien je te zoeken op kinderdagverblijf. Dit heeft als reden dat de overheid dezelfde regelgeving hanteert voor zowel Peuteropvang (voorheen Peuterspeelzalen) als het Kinderdagverblijf. 

Wij helpen je graag in je zoektocht naar de juiste kinderopvang

Bij het zoeken naar de meest geschikte kinderopvang komt veel kijken en speelt emotie een belangrijk rol. First Steps First helpt je makkelijk op weg met waardevolle tips en adviezen in onze Blog. Zo leggen we je bijvoorbeeld uit waar je op moet letten tijdens een rondleiding.

 • Handige informatie voor als je op zoek bent naar kinderopvang

  Je zult verbaast zijn over het ruime aanbod aan kinderopvang in Nederland. Echter is het lastig te concluderen waar een kinderopvang organisatie zich in onderscheidt. Daarom hebben we alvast een handige checklist voor je gemaakt:

  Gastouders of KDV/BSO?

  Een gastouder is iemand die een kleine groep (max. 6) kinderen thuis opvangt tegen betaling. Je kleintje wordt opgevangen in een huiselijke sfeer en de gastouder neemt letterlijk de taak van een ouder over. Een gastouder verzorgt je kleintje in het eigen gezin.

  √ De groepen zijn klein, dit betekent meer persoonlijke aandacht voor je kleintje.
  √ Gastouderopvang gebeurt vaak in een huiselijke omgeving; dit maakt de overstap van een veilige thuishaven naar opvang wat milder.
  √ Een gastouder is flexibel.

  Bij een kinderopvang organisatie zoals het kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang staan vaak meerdere leidsters op een groep.

  √ Je kleintje krijgt de juiste verzorging van specialisten.
  √ Hij/zij leert omgaan met andere kinderen en wordt klaargestoomd voor de basisschool.
  √ je kindje bevindt zich in een fijne omgeving waar hij/zij (dagelijks) wordt uitgedaagd.
  √ Op het KDV zorgen ze voor rust en regelmaat. Je kind raakt zo niet uit zijn ritme.

  In onze Blog leggen we uitgebreid uit wat het verschil is tussen een kinderdagverblijf of een gastouder.

   

 • Kinderopvangtoeslag

  De overheid vergoedt een groot deel van de maandlasten aan kinderopvang; dit heet kinderopvangtoeslag. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van jouw situatie en bruto jaarinkomen.

  Ben je aan het oriënteren of het kinderdagverblijf geschikt is voor jullie situatie, dan is het van belang om te weten of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. Als dit namelijk niet het geval is wordt kinderopvang een kostbaar plaatje.

  Toetsingsinkomen

  De hoogte van het inkomen wordt bepaald aan de hand van je toetsingsinkomen. Die kun je eenvoudig berekenen door je bruto jaarinkomen van jou en je (eventuele) partner bij elkaar op te tellen, minus aftrekposten van bijvoorbeeld hypotheekrente. Vergeet ook niet vakantiegeld en eventuele 13e maand mee te nemen in de berekening.

  Spelen op het kinderdagverblijf

  Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

  Wanneer je een kindje onderbrengt bij een geregistreerde dagopvang of buitenschoolse opvang dan ontvang je mogelijk kinderopvangtoeslag. Dit is ook zo als je in het buitenland woont of werkt. Je hebt recht op kinderopvangtoeslag als jij én je partner aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Zowel jij als je partner heeft een Nederlandse nationaliteit óf een verblijfsvergunning;
  2. Zowel jij als je partner werkt, studeert, volgt een traject om werk te vinden of volgt verplicht een inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling. Als één van jullie niet aan de eisen voldoet heb je geen recht op kinderopvangtoeslag;
  3. Je beschikt over een schriftelijke overeenkomst met het kindercentrum of gastouderbureau. Hier moeten bepaalde gegevens in staan, zoals het uurtarief van de opvang en het aantal opvanguren per jaar;
  4. Het kinderdagverblijf is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en peuterspeelzalen;
  5. Je krijgt kinderbijslag of een pleegouderbijdrage voor het kind. Of je onderhoudt het kind in belangrijke mate.

  Hoogte van de kinderopvangtoeslag

  De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van het aantal uren van de partner die het minst aantal uren per week werkt. Zo krijg je bij een kinderdagverblijf 140 procent van de gewerkte
  uren vergoed en bij een buitenschoolse opvang is dat 70 procent. Per kind kun je gemiddeld maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag vergoed krijgen.

  Benieuwd wat je door de overheid maximaal vergoed krijgt in 2018? Kijk voor de actuele vergoedingen in de kinderopvangtoeslagtabel van First Steps First.

  Vergoeding tot een maximaal uurtarief

  De overheid vergoed kinderopvangtoeslag tot een maximaal uurtarief. Wat die maximale vergoeding is, hangt af van het soort opvang. In 2018 is de maximale vergoeding voor een kinderdagverblijf €7,45 en voor een een BSO is dat €6,95. Mocht je een locatie vinden die een hoger uurtarief vraagt dan de maximale vergoeding, dan dien je dit uit eigen zak te betalen. Vraagt een locatie minder dan de maximale vergoeding per uur, dan krijg je het bedrag dat een kinderopvanglocatie vraagt vergoed.

  Bekijk ook: Vlog 2: Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?