Kinderdagverblijf bij jou in de buurt

Online je kinderopvang regelen.Hoe First Steps First werkt

Online je kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang regelen is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Kinderdagverblijf
Vind opvang bij jou in de buurt

Voor het beste resultaat kun je zoeken op postcode, straatnaam of plaatsnaam. Nog handiger is gebruik te maken van de Geo-Location functie!

Kinderdagverblijf
Online je plaatsing aanvragen

Heb je een locatie gevonden waar je jouw kindje zou willen plaatsen? Vraag direct online een plaatsing of rondleiding aan bij één of meerdere KDV's of BSO's.

Kinderdagverblijf
Vergelijk locaties

Vind de beste opvang in jouw buurt. Vergelijk de prijzen, faciliteiten en lees ervaringen van andere ouders.

Kinderdagverblijf
Bereken je maandlasten & kinderopvangtoeslag

Reken direct uit wat je bruto en netto maandelijkse lasten zijn en welk bedrag kindertoeslag je terugkrijgt.

Bij het kiezen van de juiste kinderopvang komt een hoop bij kijken.
Onze Blogs & Vlogs helpen je daarbij in de vorm van een digitale kennisbank om tot de beste keuze te komen.

Kinderdagverblijf

Het kinder­dagverblijf is een opvanglocatie voor kleintjes van 0 tot hun 4e levensjaar.

Daarna stromen kinderen vaak door naar de Buitenschoolse opvang. Nederland telt inmiddels ruim 6000 locaties aan kinderdagverblijven. Het aanbod is dus enorm. Met name in grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam (in beide steden bevinden zich ruim 300 kinderdagverblijven) is er een enorm aanbod en is het dus lastig kiezen.

Online je kinderdagverblijf regelen

Via First Steps First vind je eenvoudig een kinderdagverblijf bij jou in de buurt. Ook kiezen veel ouders ervoor om een kinderdagverblijf in de buurt van hun werk te zoeken. Rekening houdend met het drukke verkeer is het wellicht verstandig om een KDV in de buurt van kantoor te kiezen.

Nadat je hebt gezocht op de ligging van een kinderdagverblijf zal je tot de conclusie komen dat het aanbod in faciliteiten en maandelijkse lasten enorm kan verschillen. In de zoekresultaten heb je in één oogopslag de locaties, tarieven en ervaringen van de verschillende locaties op een rij. 

Maar nog belangrijker; past een kinderdagverblijf bij jouw gezinssituatie? Met behulp van beeldmateriaal, ervaringen en uiteraard de faciliteiten helpt First Steps First je om tot de beste keuze te komen van kinderopvang. Wij zijn van mening dat je best 5 minuten langer in de auto wilt zitten om je kleintje naar een KDV te brengen wat het beste bij jouw situatie past. Je kleintje spendeert er tenslotte 4 belangrijke levensjaren!

Heb je een geschikt KDV gevonden? Met onze slimme rekentool bereken je zeer accuraat de hoogte van de kinderopvangtoeslag en wordt helder wat je netto- /bruto maandlasten zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Vervolgens kun je direct bij de locatie een rondleiding of plaatsing aanvragen.

Wat gebeurt er met je aanvraag?

Wanneer je een rondleiding en/of plaatsing hebt aangevraagd via First Steps First wordt deze gelijk verzonden naar de betreffende opvanglocatie. Dit betekent nog niet dat je aanvraag definitief is. De locatie zal zelf contact met je opnemen. Hoe snel een kinderdagverblijf reageert is per locatie afhankelijk.

We helpen je graag in je zoektocht naar de juiste kinderopvang

Bij het zoeken naar de meest geschikte kinderopvang komt veel kijken. First Steps First helpt je graag op weg met tips en adviezen in onze Blog. Deze bevat handig tips en weetjes om tot een geschikte keuze te komen en bijvoorbeeld waar je op moet letten tijdens een rondleiding.

 

Lees ook: Voordelen van het kinderdagverblijf

 • Handige tips voor als je gaat zoeken naar een kinderdagverblijf

  Er is ontzettend veel aanbod aan kinderdagverblijven in Nederland, maar waar ze zich in onderscheiden is niet altijd even makkelijk te achterhalen. Op welke punten moet je letten tijdens het zoeken naar het meest geschikte kinderdagverblijf?

  Faciliteiten op het kinderdagverblijf

  Elk kinderdagverblijf biedt andere faciliteiten aan. Zo kan het per locatie verschillen wat er is inbegrepen in het uurtarief. Denk hierbij aan: luiers, een tussendoortje, drinken, een warme maaltijd of fruit.

  Levensstijl

  Sluit het kinderdagverblijf aan op jullie levensstijl? Denk hierbij bijvoorbeeld aan of de gehanteerde opvoed methode past bij die van jullie en of de openingstijden van het KDV aansluiten op je werkrooster. Daarnaast is het goed om er rekening mee te houden dat sommige locaties religieus georiënteerd zijn.

  Pedagogisch medewerker met baby

  Horizontale- en verticale groepsindeling

  Iedere kinderopvang locatie hanteert een horizontale- of een verticale groepsindeling. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen.

  Bij een horizontale groepsindeling zitten kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar in een groep. Er is vaak een baby-, dreumes- en peutergroep. De pedagogisch medewerkers kunnen op deze manier de activiteiten afstemmen op de algehele leeftijd van de groep. Het nadeel van een horizontale groepsindeling is dat kinderen opnieuw moeten wennen aan een nieuwe leidster en ruimte bij het wisselen van een groep.

  Bij een verticale groepsindeling zitten kinderen van 0 tot 4 jaar bij elkaar in een groep. Op deze manier leren de jongere kinderen van de grote kinderen en andersom leren de grote kinderen zorgen voor de kleintjes. Kinderen hebben 4 jaar lang dezelfde groepsleider. Zo kan er beter ingespeeld worden op de individuele behoefte van een kind.

  Waarom het kinderdagverblijf?

  Veel ouders maken de afweging of het kinderdagverblijf goed is voor hun kindje. Het KDV heeft zo zijn voordelen. Je kindje groeit namelijk op in een huiselijke sfeer met leeftijdsgenootjes. Op deze manier leert hij/zij om te gaan met andere kinderen. Hierdoor is je kind gewend om in groepsverband te zijn en vormt dit een solide basis voor als je kleintje straks naar de basisschool

  Het kinderdagverblijf heeft zo zijn voordelen. Je baby’tje groeit namelijk op in een huiselijke sfeer met leeftijdsgenootjes. Dit zorgt ervoor dat hij leert om te gaan met andere kinderen. Ze leren om samen te spelen en te delen. Daarnaast vormt het een solide basis voor als hij/zij straks naar de basisschool gaat. Je kindje is namelijk dan al een stuk mondiger en weet hoe hij/zij voor zichzelf moet opkomen.

  Kwaliteit van kinderopvang in Nederland

  Er mag wel gezegd worden dat kwaliteit van kinderopvang in Nederland zeer hoog is. Kinderdagverblijven moeten zich dan ook houden aan (strenge) wettelijk voorgeschreven kwaliteitseisen. Deze reglementen zijn opgenomen in de Wet Kinderopvang en Beleidsregels kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen. De regels zijn door de overheid opgesteld om ervoor te zorgen dat kinderen op de beste manier worden opgevangen.

  Kinderdagverblijven worden steekproefsgewijs gecontroleerd door de GGD. Als locaties niet voldoen aan de kwaliteitseisen die de overheid stelt, worden ze niet opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

 • Alles wat je moet weten over kinderopvangtoeslag

  De overheid vergoedt een groot deel van de maandlasten aan kinderopvang; dit heet kinderopvangtoeslag. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van jouw situatie en bruto jaarinkomen.

  Ben je aan het oriënteren of het kinderdagverblijf geschikt is voor jullie situatie, dan is het van belang om te weten of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. Als dit namelijk niet het geval is wordt kinderopvang een kostbaar plaatje.

  Toetsingsinkomen

  De hoogte van het inkomen wordt bepaald aan de hand van je toetsingsinkomen. Die kun je eenvoudig berekenen door je bruto jaarinkomen van jou en je (eventuele) partner bij elkaar op te tellen, minus aftrekposten van bijvoorbeeld hypotheekrente. Vergeet ook niet vakantiegeld en eventuele 13e maand mee te nemen in de berekening.

  Spelen op het kinderdagverblijf

  Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

  Wanneer je een kindje onderbrengt bij een geregistreerde dagopvang of buitenschoolse opvang dan ontvang je mogelijk kinderopvangtoeslag. Dit is ook zo als je in het buitenland woont of werkt. Je hebt recht op kinderopvangtoeslag als jij én je partner aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Zowel jij als je partner heeft een Nederlandse nationaliteit óf een verblijfsvergunning;
  2. Zowel jij als je partner werkt, studeert, volgt een traject om werk te vinden of volgt verplicht een inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling. Als één van jullie niet aan de eisen voldoet heb je geen recht op kinderopvangtoeslag;
  3. Je beschikt over een schriftelijke overeenkomst met het kindercentrum of gastouderbureau. Hier moeten bepaalde gegevens in staan, zoals het uurtarief van de opvang en het aantal opvanguren per jaar;
  4. Het kinderdagverblijf is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en peuterspeelzalen;
  5. Je krijgt kinderbijslag of een pleegouderbijdrage voor het kind. Of je onderhoudt het kind in belangrijke mate.

  Hoogte van de kinderopvangtoeslag

  De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van het aantal uren van de partner die het minst aantal uren per week werkt. Zo krijg je bij een kinderdagverblijf 140 procent van de gewerkte
  uren vergoed en bij een buitenschoolse opvang is dat 70 procent. Per kind kun je gemiddeld maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag vergoed krijgen.

  Benieuwd wat je door de overheid maximaal vergoed krijgt in 2018? Kijk voor de actuele vergoedingen in de kinderopvangtoeslagtabel van First Steps First.

  Vergoeding tot een maximaal uurtarief

  De overheid vergoed kinderopvangtoeslag tot een maximaal uurtarief. Wat die maximale vergoeding is, hangt af van het soort opvang. In 2018 is de maximale vergoeding voor een kinderdagverblijf €7,45 en voor een een BSO is dat €6,95. Mocht je een locatie vinden die een hoger uurtarief vraagt dan de maximale vergoeding, dan dien je dit uit eigen zak te betalen. Vraagt een locatie minder dan de maximale vergoeding per uur, dan krijg je het bedrag dat een kinderopvanglocatie vraagt vergoed.

  Bekijk ook: Vlog 2: Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

 • Over First Steps First

  First Steps First is hét online platform voor kinderopvang in Nederland en is opgericht voor voor en door ouders. Via de website vind je eenvoudig online de meest geschikte locatie voor je kind door de benodigde dagen van opvang in te voeren en aan te geven per wanneer je opvang nodig hebt. Aan de hand van je zoekcriteria kun je prijzen vergelijken met de daarbij horende faciliteiten en profielen van kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties. Als je een locatie hebt gevonden die je aanspreekt dan kun je direct een aanvraag indienden voor een plaatsing of rondleiding.

  Enthousiaste team

  Met ons enthousiaste team werken wij er dagelijks aan om het voor ouders zo makkelijk mogelijk te maken om de beste kinderopvang in de buurt te vinden. Dit doen we door zoveel mogelijk informatie te delen om tot de beste keuze te komen & door continu door te ontwikkelen aan onze software.

  Luier verschonen