Buitenschoolse opvang bij jou in de buurt

Online je kinderopvang regelen.

We hebben geen locaties kunnen vinden in Babylonienbroek.
Overweeg een andere zoekopdracht.Hoe First Steps First werkt

Online je kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang regelen is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Buitenschoolse opvang
Vind opvang bij jou in de buurt

Voor het beste resultaat kun je zoeken op postcode, straatnaam of plaatsnaam. Nog handiger is gebruik te maken van de Geo-Location functie!

Buitenschoolse opvang
Online je plaatsing aanvragen

Heb je een locatie gevonden waar je jouw kindje zou willen plaatsen? Vraag direct online een plaatsing of rondleiding aan bij één of meerdere KDV's of BSO's.

Buitenschoolse opvang
Vergelijk locaties

Vind de beste opvang in jouw buurt. Vergelijk de prijzen, faciliteiten en lees ervaringen van andere ouders.

Buitenschoolse opvang
Bereken je maandlasten & kinderopvangtoeslag

Reken direct uit wat je bruto en netto maandelijkse lasten zijn en welk bedrag kindertoeslag je terugkrijgt.

Bij het kiezen van de juiste kinderopvang komt een hoop bij kijken.
Onze Blogs & Vlogs helpen je daarbij in de vorm van een digitale kennisbank om tot de beste keuze te komen.

Buitenschoolse opvang

De Buitenschoolse opvang vangt kinderen op van 4 tot 12 jaar.

Vaak stromen kinderen vanuit een kinderdagverblijf door naar een BSO. De buitenschoolse opvang biedt meestal voor-, tussentijdse-, en naschoolse opvang aan. Dit om ervoor te zorgen dat je kind onder begeleiding is vanaf het moment dat de schoolbel gaat totdat jouw werkdag is afgelopen. De BSO is een plek waar kinderen buiten schooltijd kunnen ontspannen, huiswerk maken of mee kunnen doen aan verschillende activiteiten. Daar moet wel bij gezegd worden dat het vaak niet verplicht is om deel te nemen aan de activiteiten die door de locatie worden georganiseerd; BSO-tijd is vrije tijd.

Online je BSO regelen

Nederland telt inmiddels ruim 6000 locaties. Er is dus ontzettend veel aanbod en dit maakt het kiezen van de meest geschikte BSO lastig. Op de website van First Steps First regel je snel en eenvoudig je buitenschoolse opvang online door te zoeken op plaatsnaam, straatnaam en/of postcode. Wanneer je gezocht hebt op de ligging van een BSO vind je in één overzicht alle locaties die zich in jouw buurt bevinden. Zo kun je opvanglocaties eenvoudig vergelijken op ligging, faciliteiten en prijs.

Vervolgens kun je met de slimme rekentool van First Steps First accuraat de hoogte van je kinderopvang­toeslag berekenen en wordt helder wat je netto-/ bruto maandlasten zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Als je een BSO gevonden hebt die aansluit bij jullie wensen en behoefte kun je direct een rondleiding of plaatsing aanvragen.

Wat gebeurt er met je aanvraag?

Wanneer je een rondleiding en/of plaatsing hebt aangevraagd via First Steps First wordt deze gelijk verzonden naar de betreffende opvanglocatie. Dit betekent nog niet dat je aanvraag definitief is. De locatie zal zelf contact met je opnemen. Hoe snel een een BSO reageert is per locatie afhankelijk.

We helpen je graag in je zoektocht naar de juiste kinderopvang

Bij het vinden van de meest geschikte kinderopvang komt veel kijken. First Steps First helpt je graag op weg met tips en adviezen in onze Blog. Zo kies je een BSO die past bij je wensen en behoefte en die van je kind.

 

Lees ook: Alles wat je moet weten over de BSO

 • Handige tips voor als je gaat zoeken naar een BSO

  Het is niet eenvoudig om als werkende ouder je rooster naadloos aan te laten sluiten op de schooltijden van je kind. Als je partner ook werkt dan zul je een soort van kinderopvang moeten regelen om de tijd te overbruggen.

  Als je kind naar de basisschool gaat is de meest voorkomende optie de BSO (buitenschoolse opvang). Maar hoe kies je de juiste opvanglocatie in de buurt van de school en welk effect heeft de BSO eigenlijk op de ontwikkeling van je kind?

  Buitenschoolse opvang regelen

  De BSO is erg populair onder werkende ouders. Als je zelf een keuze wil maken in de kinderopvang dan is het zaak om ruim op tijd op zoek te gaan naar een geschikte locatie. BSO’s zitten namelijk snel vol en je wil niet op een wachtlijst terecht komen.

  Waar moet je opletten bij het kiezen van een BSO?

  Basisscholen zijn verplicht ervoor te zorgen dat buitenschoolse opvang mogelijk is. Dit kan zijn in de vorm van een samenwerking met een externe opvanglocatie of de school regelt de opvang zelf. In het eerste geval heb je vaak een keuze uit verschillende locaties die aangesloten zijn bij de basisschool van kindje.

  Als je de mogelijkheid hebt om zelf een locatie te kiezen, wees dan kritisch. BSO-tijd is wel vrije tijd en dan wil je dat je kind er zich veilig en fijn voelt. Elke locatie heeft zo zijn eigen voordelen en is (soms) gespecialiseerd op specifieke activiteiten. Zo zijn er opvanglocaties die zich volledig richten op het ontdekken van de natuur, het theater, sport of muziek.

  Kinderen op de BSO

  Vraag een rondleiding aan

  Je wil zeker weten dat de BSO past bij je kindje en jullie manier van opvoeden. Daarom is het verstandig om eerst een rondleiding aan te vragen bij de locatie. Dit doe je eenvoudig via First Steps First. Tijdens de rondleiding ontdek je of de medewerkers de tijd voor je nemen en vriendelijk zijn. Maar je kunt ook letten op praktische zaken, zoals de hygiëne en veiligheid die de BSO uitstraalt.

  De ontwikkeling van je kind

  Voor kinderen is het goed om naar een kinderopvang te gaan. Dit zorgt namelijk voor een stukje zelfstandigheid en ze worden er ook zelfverzekerd van. Kinderen die bijvoorbeeld al 4 jaar naar een kinderdagverblijf zijn geweest stromen een stuk makkelijker door naar de basisschool.

  Op de BSO is je kind omringt door leeftijdsgenootjes. Ze leren om met elkaar te spelen en te delen. Hierdoor wordt het leggen van contact en het maken van vriendjes steeds eenvoudiger.

  Kwaliteit kinderopvang in Nederland

  Daarnaast mag gezegd worden dat de kwaliteit van kinderopvang in Nederland zeer hoog is. Je kind wordt opgevangen door pedagogisch medewerkers die hier voor zijn opgeleid.  Ook is de ruimte speciaal ingericht om jouw kindje optimaal te stimuleren, amuseren, maar ook om hem/haar te laten ontspannen. De activiteiten die door de BSO worden aangeboden zijn specifiek ontwikkeld voor de leeftijdscategorie waar jouw kind zich in bevind. Je kan dus wel stellen dat je kind in handen is van specialisten

 • Alles wat je moet weten over kinderopvang­toeslag

  Het uurtarief is per BSO verschillend en vaak afhankelijk van de faciliteiten die worden aangeboden door een locatie. De gemiddelde kosten voor de buitenschools opvang liggen tussen de 6 en 8 euro per uur.

  Wat er in het uurtarief is inbegrepen is per locatie verschillend. Bij het kiezen van geschikte kinderopvang is het wel zaak om hierop te letten. De ene locatie biedt bijvoorbeeld een haal- & brengservice en de andere locatie serveert een warme maaltijd. Het is maar net wat je prettig vindt.

  Kinderopvangtoeslag

  Zoals je wellicht weet, vergoed de overheid een groot deel van de kosten aan kinderopvang. Dit wordt kinderopvangtoeslag genoemd. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van jullie gezinssituatie en het gezamenlijk bruto jaarinkomen. Als je je aan het oriënteren bent of een BSO geschikt is voor jullie situatie, dan is het belangrijk om eerst te kijken of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Is dit namelijk niet het geval dan wordt kinderopvang een kostbaar plaatje.

  Kinderopvangtoeslag BSO

  Toetsingsinkomen

  Hoeveel je van de overheid vergoed krijgt is afhankelijk van je toetsingsinkomen. Deze kun je eenvoudig berekenen door je bruto jaarinkomen van jou en je (eventuele) partner bij elkaar op te tellen, minus aftrekposten van bijvoorbeeld hypotheekrente. Vergeet ook niet het vakantiegeld en een eventuele 13e maand mee te rekenen.

  Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

  Belangrijk is dat de opvanglocatie in ieder geval geregistreerd staat in het landelijk register kinderopvang en peuterspeelzalen. Als dit het geval is, ontvang je mogelijk kinderopvangtoeslag. Werk en/of woon je in het buitenland? Dan geldt dit ook. Daarnaast heb je recht op kinderopvangtoeslag als je aan de volgende eisen voldoet:

  1. Jij en je partner hebben beide een Nederlandse nationaliteit en/of een verblijfsvergunning;
  2. Zowel jij als je partner werkt, studeert, volgt een traject om werk te vinden en/of volgt verplicht een inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling;
  3. Je beschikt over een schriftelijke overeenkomst met het kindercentrum of gastouderbureau. Hier staan bepaalde gegevens in verwerkt, zoals het uurtarief van de opvang en het aantal opvanguren per jaar;
  4. De BSO is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen;
  5. Je krijgt kinderbijslag en/of een pleegouderbijdrage voor het kind. Of je onderhoudt het kind in belangrijke mate.

  Hoogte van de kinderopvangtoeslag

  Hoeveel kinderopvangtoeslag je ontvangt van de overheid is ook afhankelijk van het aantal uren van de partner die het minste uren per week maakt. Bij een KDV krijg je 140 procent van de gewerkte uren vergoed en bij een buitenschoolse opvang is dit 70 procent. Per kind kun je per maand maximaal 230 uren vergoed krijgen.

  Benieuwd wat je precies in 2018 vergoed krijgt? Kijk voor de actuele gegevens in de kinderopvangtoeslagtabel van First Steps First.

  Vergoeding tot een maximaal uurtarief

  Tot slot: de overheid vergoed kinderopvangtoeslag tot een maximum uurtarief. De maximale vergoeding hangt af van het soort opvang. In 2018 is de maximale vergoeding voor een KDV €7,45 en voor een BSO is dat €6,95. Als een locatie een hoger uurtarief hanteert dan dien je het verschil uit eigen zak te betalen. Is het tarief lager, dan krijg je volledige uurtarief dat een opvanglocatie stelt vergoed.

  Bekijk ook: Vlog 2: Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

 • Over First Steps First

  First Steps First is hét online platform voor kinderopvang in Nederland en is opgericht voor voor en door ouders. Via de website vind je eenvoudig online de meest geschikte locatie voor je kind door de benodigde dagen van opvang in te voeren en aan te geven per wanneer je opvang nodig hebt. Aan de hand van je zoekcriteria kun je prijzen vergelijken met de daarbij horende faciliteiten en profielen van kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties. Als je een locatie hebt gevonden die je aanspreekt dan kun je direct een aanvraag indienden voor een plaatsing of rondleiding.

  Enthousiaste team

  Met ons enthousiaste team werken wij er dagelijks aan om het voor ouders zo makkelijk mogelijk te maken om de beste kinderopvang in de buurt te vinden. Dit doen we door zoveel mogelijk informatie te delen om tot de beste keuze te komen & door continu door te ontwikkelen aan onze software.

  Buitenschoolse opvang