Wanneer je een positieve zwangerschapstest in je handen krijgt, schiet er van alles door je hoofd. Natuurlijk ben je ontzettend blij, maar naast blijdschap komt er bij een zwangerschap,  behoorlijk wat kijken. Om nog maar niet te spreken over de bevalling en opvoeding.

Je zult merken dat er veel informatie op je afkomt en dat je flink wat vragen zal hebben, bijvoorbeeld: Hoe leg je contact met je ongeboren kind, hoe moet je je voorbereiden op de bevalling en hoe wordt je een goede ouder?

Zwangerschapscursus

Om je wat meer duidelijkheid en handvatten te bieden zijn er tal van zwangerschapscursussen die je alleen of samen met je partner kunt volgen. Zo zijn er praktische cursussen die je voorbereiden op de bevalling, maar ook cursussen die zich meer richten op ontspanning en de geestelijke gesteldheid van de ouders to be.

Belang van het volgen van een cursus

Vooral voor nieuwe ouders is zo’n zwangerschap een behoorlijk avontuur en kan het handig zijn om een zwangerschapscursus te volgen. Een zwangerschapscursus bereidt je namelijk voor op wat komen gaat, zoals: de zwangerschap, de bevalling en de eerste periode met een baby.

Echter is er een ontzettend groot aanbod aan cursussen en waarschijnlijk wil/kan je niet aan elke cursus meedoen. Daarom heeft First Steps First de meest populaire cursussen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je in ieder geval al wat inlezen en bepalen welke soort bij jou en je partner past.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Soorten cursussen

Welke type cursus je wil volgen is volledig afhankelijk van hoe jij zelf in de zwangerschap staat. De één kijkt best op tegen de pijn van de weeën en zoek hier steun en training voor, de ander wil graag leren hoe ze samen met haar partner contact maakt met de baby en kiest voor een cursus met een ietwat spirituele insteek.

Zo heb je cursussen die de focus leggen op het lichaam, maar ook cursussen die dieper ingaan op het contact leggen met je kindje, de geestelijke gesteldheid, opvoeding en borstvoeding.

Lees ook: De eerste 3 maanden met een baby

Zwangerschapscursussen voor je lichaam

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam aan alle kanten. Dat is logisch natuurlijk, want er groeit wel een klein mensje van +/- 3500 gram in je buik! Daar kun je dan ook wat hinder van ondervinden. Om je bij deze veranderingen te helpen en klachten op te vangen zijn er een aantal cursussen die je kan volgen:

Mensendieck

Tijdens de zwangerschap verandert bijvoorbeeld het zwaartepunt in je lichaam en daarmee ook je balans én houding. Samen met de gierende hormonen, die zorgen voor slappe spieren, kan dit leiden tot nekklachten en bekken- of rugpijn. Dit wordt veroorzaakt door een verkeerde zit-, lig- of stahouding.

De zwangerschapscursus Mensendieck besteed aandacht aan de veranderingen van je lichaam en leert je hoe je die klachten kunt voorkomen en/of kan opvangen. Daarnaast bereiden ze je ook alvast voor op de bevalling.

Je kunt het best met deze cursus beginnen rond week 24 van je zwangerschap.

Zwangerschapsgymnastiek

Zwangerschapsgymnastiek is zeer populair. Tijdens de gym leer je niet alleen verschillende technieken om je bekken te versterken en hoe je weeën kunt opvangen, maar ook alles omtrent de zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

Zwangerschapsgymnastiek wordt gegeven in groepsverband. Zo leer je andere zwangere vrouwen kennen en wissel je direct goede tips en ervaringen uit.

Met zwangerschapsgymnastiek is het verstandig om er rond de 5e maand van je zwangerschaps mee te beginnen.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Zwangerschapsyoga

Net als zwangerschapsgymnastiek, leert zwangerschapsyoga je verschillende technieken die je helpen om je bekken te versterken, je houding te verbeteren en hoe je weeën kunt opvangen tijdens de bevalling. Maar daarnaast biedt zwangerschapsyoga nog iets extra’s. Tijdens de cursus wordt er namelijk ook gefocust op de geest en leer je hoe je kunt ontspannen tussen de weeën door. Je leert om te luisteren naar je lichaam en past verschillende ademhalingstechnieken toe.

De meeste vrouwen beginnen met zwangerschapsyoga ergens tussen de 3e en 5e maand van de zwangerschap.

Geestelijke voorbereiding

Een zwangerschap is natuurlijk iets heel moois, maar je mag best wel toegeven dat het ook best spannend is. Er groeit toch een klein mensje in je en die moet er wel over 9 maanden uit. En hoe verlopen die eerste maanden met een kleintje, ben je er al wel helemaal klaar voor? Om je geestelijk voor te bereiden op de zwangerschap, de bevalling en de eerste periode met een kleintje zijn er gelukkig tal van cursussen.

Cursus samen bevallen

Zo is de cursus ‘samen bevallen’ een goede cursus die je samen met je partner kunt volgen. De cursus bereidt jou en je partner voor op hoe je de bevalling zo natuurlijk en ontspannen mogelijk kan laten verlopen. De cursus is vooral een eye-opener voor je partner. Er wordt namelijk uitgelegd wat er in jouw lichaam gebeurt en hoe hij betrokken kan worden bij de zwangerschap en de bevalling.

Het is handig om deze cursus te volgen rond week 24 van je zwangerschap.

Lees ook: Rol van de man tijdens de zwangerschap

Cursus mindfulness

Maar dan speciaal voor de zwangere vrouw. Tijdens deze zwangerschapscursus leer je ‘in het nu’ te leven door te mediteren. Daarnaast leer je om te gaan met stress en vol zelfvertrouwen de bevalling ingaat.

Mindfulness voor zwangeren is op dit moment één van de meest populaire cursussen in Nederland.

Hypnobirthing

Hypnobirthing is een zwangerschapscursus waarbij je jezelf leert om zeer diep te ontspannen, zodat je weeën makkelijker kunt opvangen. Ook voor je partner is het handig om eens mee te gaan naar zo’n les. Zo kent hij de technieken en kan hij je helpen tijdens de bevalling.

Cursussen om in contact te komen met je kindje

Wellicht vinden jij en je partner het wel belangrijk om alvast een band te scheppen met jullie ongeboren kindje. Daarvoor zijn ook een aantal cursussen.

Haptonomie

Zwangerschaps Haptonomie is een cursus die je samen met je partner volgt. Tijdens de cursus leer je om contact te maken met je ongeboren kindje. En dit is vooral voor je partner fijn. Jij voelt de baby natuurlijk bij elke beweging, maar hij krijgt maar enkele momenten mee.

Borstvoedingscursus

Borstvoeding is de beste voeding die je je kindje kunt geven. Maar het geven ervan gaat niet altijd zonder slag of stoot. Het geven van borstvoeding vereist nogal wat oefening.

Tijdens een Borstvoedingscursus leer je technieken om je baby goed aan te leggen en welke houding je het beste kunt aannemen tijdens het voeden. Ook vertelt de lactatiedeskundige (expert op het gebied van borstvoeding) hoe je ziet dat de baby genoeg gedronken heeft en wanneer je juist wel of geen borstvoeding moet geven.

Je kunt het best met deze cursus beginnen als je 8 maanden zwanger bent.

Andere cursussen

Hierboven vind je de meest populaire en/of gangbare cursussen die beschikbaar zijn in Nederland. Daarnaast zijn er nog talloze andere cursussen waar je je voor kunt opgeven. Het belangrijkste is dat een cursus bij jou, partner en jullie doel past.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!