Wanneer jij en je partner in verwachting zijn van een kindje, kun je hoogstwaarschijnlijk niet wachten om het goede nieuws te delen met de rest van de wereld. Logisch! Want je bent hartstikke trots dat je een mama of papa wordt. Maar toch kiezen veel aanstaande ouders ervoor om het nieuws nog even voor zichzelf te houden. Want het is nog wel erg pril. Maar hoe en wanneer vertel je dat je zwanger bent? First Steps First geeft tips! 

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Wachten of direct vertellen over de zwangerschap?

Natuurlijk is er geen regel of wet waarin staat wanneer jij jullie nieuws mag delen. Doe dit dan ook vooral wanneer het goed voelt voor zowel jou als je partner. Maar de meeste ouders-to-be kiezen ervoor om het aan te kondigen na de termijnecho. Dit omdat de kans op een miskraam velen malen kleiner is na die eerste drie maanden. Het kan bijvoorbeeld vervelend zijn als je iedereen na het grote nieuws moet inlichten dat het toch niet goed is gegaan. Maar dit is voor een ieder persoonlijk.

Wat is een termijnecho? 

Een termijnecho wordt tussen week 8 en 12 van de zwangerschap uitgevoerd om vast te stellen hoe lang je al in verwachting bent. Voor de meeste vrouwen is dit dan ook de eerste echo van de zwangerschap. De echo kan worden uitgevoerd door een verloskundige, maar kan ook gebeuren in het ziekenhuis.

Waar wordt naar gekeken?

Tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap groeien alle baby’s even snel. Er wordt dan ook gekeken naar de lengte van je baby en op basis hiervan wordt er berekend hoe oud hij/zij al is en wat de exacte uitgerekende datum is. Ook wordt er gekeken naar andere zaken, zoals: of het het hartje klopt en of er sprake is van 1 of misschien wel meerdere kleintjes.

Wellicht zullen jij en je partner ook best even moeten wennen aan het idee van het krijgen van een baby’tje. Het leven zal er heel anders uit gaan zien. Door nog te wachten met jullie mededeling geef je jezelf en je partner de kans om aan het idee te wennen en er samen even van te genieten.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Wanneer eerder delen?

Het lijkt heel eenvoudig om geheim te houden dat je zwanger bent. In de praktijk kun je nog wel eens tegen wat hobbels aanlopen. Zo zul je bepaalde voedingsmiddelen laten staan, bijvoorbeeld alcohol en rauwe vis. En als je best wel van een borrel houdt of gek bent op sushi, zullen vrienden en familie gek opkijken als je dit plotseling laat staan.

Maar denk ook aan zwangerschapskwaaltjes die je kunt krijgen tijdens de zwangerschap, zoals misselijkheid. Dat is lastig om onder stoelen of banken te schuiven, zeker voor collega’s die je op een dagelijkse basis ziet. Je kunt er dan voor kiezen om het alsnog te ontkennen of een aantal mensen in vertrouwen te nemen.

Lees ook: De beste apps rondom je zwangerschap

Aan wie vertel je dat je zwanger bent?

De een kan niet wachten om het aan de grote klok te hangen en de ander vertelt het liever persoonlijk aan de mensen die belangrijk zijn. Maar in beide gevallen zullen je ouders en/of andere familieleden bovenaan je lijst staan. Het grote nieuws vertellen aan je ouders is een heel speciaal moment; zij worden namelijk (misschien wel voor het eerst) opa en oma!

Als je het iedereen persoonlijk verteld, is het een goed idee om te vragen of ze het nieuwtje nog wel even geheim willen houden. Misschien vind je het vervelend als iemand die belangrijk voor je is het nieuws hoort van een ander.

Groots aankondigen dat je zwanger bent

Als je wil voorkomen dat het nieuws uitlekt, dan kun je het ook groots aankondigen. Bijvoorbeeld door het geven van een feestje. Zo stoot je niemand voor het hoofd en weet iedereen het op hetzelfde moment.

Lees ook: Zwangerschapscursus: welke past bij jou?

Wanneer vertel je je werkgever dat je zwanger bent?

Volgens de wet ben je verplicht het nieuws drie weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat te melden aan je werkgever. Sommigen vrouwen hebben hier wat moeite mee, omdat ze toch bang zijn dat het ene leuke project wordt doorgeschoven naar een andere collega. Toch is het wel fijn om dit soort zaken te bespreken met je werkgever. Dit geeft hem/haar ook de kans om eventuele vervanging te zoeken voor tijdens je verlof. Daarnaast heb je vanaf dat moment ook recht op de wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap en bevalling.

Hoe vertel je dat je zwanger bent?

En als je dan drie maanden in spanning hebt gewacht om de zwangerschap aan te kondigen, wil je dit wel op een speciale manier doen. Dat is niet alleen erg leuk voor jezelf maar bijvoorbeeld ook voor de aanstaande opa en oma. Dit kan heel persoonlijk zijn. Zo zijn er ouders die babyspulletjes verwerken in pakketjes en/of foto’s. Ook rompertjes bedrukt met teksten speciaal bedoeld voor opa’s en oma’s zijn erg populair. Of bak een taart met daarin een roze en blauwe vulling. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!