Een zwangerschap is iets heel moois en bijzonders. Het betekent dat je op het punt staat je gezin uit te breiden. Maar een zwangerschap verloopt niet altijd enkel met een mooie zwangerschapsgloed zoals te zien is in tijdschriften. Je kan namelijk best last hebben van wat kwaaltjes. Deze kunnen zich voordoen als de eerste zwangerschapssymptomen, maar ook tijdens de overige 9 maanden kun je tegen wat lichamelijke ongemakken aanlopen. Waarschijnlijk krijg je ze niet allemaal tegelijk, maar om je voor te bereiden op wat (wellicht) komen gaat, heeft First Steps First de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes voor je op een rijtje gezet.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Eerste tekenen van een zwangerschap

Wanneer je heel graag zwanger wil worden, kan je lichaam je voor de gek houden. Zo ervaar je bijvoorbeeld misselijkheid terwijl er geen eitje genesteld is. Dit wordt ook wel schijnzwangerschap genoemd. Om zeker te weten dat je echt zwanger bent is het daarom verstandig om een zwangerschapstest te doen of om even langs de dokter te gaan.

Daarnaast verloopt elke zwangerschap anders. De één voelt direct wanneer er een eitje zich nestelt in de baarmoeder en de ander merkt het pas bij het uitblijven van de menstruatie. Maar welke signalen kan je lichaam geven aan het begin van de zwangerschap?

De menstruatiecyclus stopt

De meeste vrouwen weten dat ze zwanger zijn als de menstruatie uitblijft. Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt is het wat lastiger om je oordeel hierop te baseren. Als de menstruatie op zich laat wachten is het een goed idee om een zwangerschapstest te doen om het zeker te weten.

Gevoelige borsten

Wanneer er een eitje zich in je baarmoeder heeft genesteld gieren de hormonen door je lijf. En ook je borsten bereiden zich al voor op een kleintje. Na 1 of 2 weken kunnen ze dan wat gevoelig of gezwollen aanvoelen. Dit wordt veroorzaakt doordat er een betere doorbloeding ontstaat. Hierdoor zullen ook de aderen beter zichtbaar worden. Wanneer je lichaam gewend is aan de hormonen zullen je borsten ook minder pijnlijk zijn.

info Tip: Regel ook op tijd je kinderopvang! Je wil niet op een wachtlijst komen te staan. Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Misselijkheid

Een minder fijn kwaaltje is de spontane misselijkheid die zo nu en dan kan opkomen zetten. Vaak wordt dit ochtendmisselijkheid misselijkheid genoemd, maar dat is onterecht. Het kan op elk (ongewenst) moment opzetten. Meestal vindt dit plaats tussen week 2 en week 8 van de zwangerschap. Niet elke vrouw heeft hier last van en is per zwangerschap afhankelijk.

Sterk en misleidend reuk- en smaakvermogen

Door de hormonen kunnen je smaak- en reukvermogen flink in de war zijn. Zo eet je bijvoorbeeld voedsel waar je normaal gesproken een afkeer voor had en laat je je favoriete maaltijd staan omdat je de geur niet meer kan uitstaan. Deze symptomen kun ja al vanaf de eerste week van je zwangerschap merken.

Vermoeidheid

Veel vrouwen hebben vanaf de eerste week van hun zwangerschap last van (extreme) vermoeidheid en willen niks liever dan de hele dag op bed liggen. Het is natuurlijk niet gek dat je dit ervaart, er groeit immers wel een klein mensje in je en dit vraagt veel van je lichaam.

Hoofdpijn

De drukkende pijn aan de zijkanten van je hoofd kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden. Zo helpen de vermoeidheid en misselijkheid niet mee. En als je eenmaal weet dat je zwanger bent komt er een hoop op je af en kan de hoofdpijn ook veroorzaakt worden door stress. Bij de meeste vrouwen zet deze hoofdpijn op vanaf week 4 en blijft gedurende de zwangerschap zo nu en dan terugkomen.

Klachten tijdens de zwangerschap

Wanneer je denkt zwanger te zijn is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Als deze positief is weet je dat je in verwachting bent van een klein wondertje! En dan zitten de eerste weken er op. Maar wat staat je verder tijdens je zwangerschap nog te wachten?

Vaak plassen

Deze klacht begint al vroeg tijdens de zwangerschap en zal gedurende 9 maanden alleen maar erger worden. Je kindje (en daarmee je baarmoeder) groeit en drukt alsmaar meer op je buik en zorgt ervoor dat je blaas minder ruimte heeft. Dit geeft je het gevoel dat je vaak naar de wc moet.

Stemmingswisselingen

De hormonen gieren door je lijf en kunnen ervoor zorgen dat je het ene moment je tranen niet in bedwang kan houden en een half uur later in opperbeste stemming bent. Dit kan vooral verwarrend zijn voor je omgeving en dus ook voor je partner. Goed idee om je partner ook alvast voor te bereiden op de zwangerschap.

Aambeien

Aambeien: een kwaaltje wat we het liefst zo ver mogelijk onder banken of stoelen schuiven. Toch hebben veel vrouwen er last van tijdens de zwangerschap. Deze kun je krijgen tijdens de zwangerschap of zelfs na de bevalling.

info Tip: Regel ook op tijd je kinderopvang! Je wil niet op een wachtlijst komen te staan. Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Rugpijn

Doordat je lichaam veranderd en zwaarder wordt, veranderd ook het zwaartepunt. Hierdoor kan (onder)rug en bekkenbodem pijn ontstaan. Om jezelf een handje te helpen tijdens de zwangerschap, maar ook om je alvast voor te bereiden op de bevalling, zijn er een aantal cursussen die je kunt volgen om lichamelijke ongemakken op te vangen. Zo kun je een cursus Mensendieck volgen of meedoen aan zwangershapsyoga.

Lees ook: Zwangerschapscursus: Welke past bij jou?

Maagzuur

Brandend maagzuur komt bij de meeste vrouwen gedurende de gehele zwangerschap voor. Dit wordt in het begin veroorzaakt door het zwangerschapshormoon progesteron die ervoor zorgt dat je spieren verslappen, zodat je baby de ruimte heeft om te groeien. Later tijdens de zwangerschap kan brandend maagzuur ook regelmatig opspelen doordat je kleintje gestaag groeit en tegen je maag aan drukt. Hierdoor kan maagzuur naar boven komen.

Striae

Het is de vrees voor elke zwangere vrouw. Het is daarom goed om vroeg te beginnen met het verzorgen van je huid door deze in te smeren en te verzorgen om striae vorming te voorkomen. Striae ontstaat door het uitrekken van de huid en vormt zich tijdens de zwangerschap voornamelijk rond de buik. 

Vocht vasthouden

Wanneer je verder in je zwangerschap bent zul je ook meer vocht vasthouden. Het vocht hoopt zich meestal op rondom de enkels en onderbenen. 

Harde buik

Aan het eind van je zwangerschap kun je ook te maken krijgen met een harde buik (of oefenwee). Dit is je lichaam die zich aan het voorbereiden is op de bevalling.

Zwangerschapsdementie

dit verschijnsel wordt ook wel eens “zwangerschaps brein” genoemd. Ben je normaal gesproken punctueel en vergeet je nu verschillende afspraken, of kun je je niet meer herinneren waar je sleutels liggen terwijl ze normaal gesproken altijd op hetzelfde kastje liggen? Dan kan het zijn dat je last hebt van zwangerschapsdementie. Heel vervelend en frustrerend, maar dit gaat vanzelf weer over.

Niet in een hokje te plaatsen

Hierboven genoemd zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Maar daar moet bij gezegd worden dat elke zwangerschap anders verloopt en niet in een hokje te plaatsen valt. Vertrouw je iets niet? Ga dan vooral even langs de dokter.

info Tip: Regel ook op tijd je kinderopvang! Je wil niet op een wachtlijst komen te staan. Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!