Wanneer je zwanger bent dien je met ontzettend veel zaken rekening te houden en moet je een boel aanschaffen. Maar waar jouw moeder en/of oma het nog enkel deden op basis van adviezen van familieleden en vriendinnen, hebben wij nu alle beschikbare informatie in handen: het internet!

En er is behoorlijk wat te vinden online over onderwerpen zoals de zwangerschap, de bevalling en de eerste periode met een kindje. Maar welke websites en apps kun je het beste gebruiken én zijn betrouwbaar? First Steps First deelt de beste apps voor tijdens de zwangerschap, de bevalling en de eerste periode met een kindje.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Apps als je beste vriend

Er zijn apps die de gehele periode van de zwangerschap tot de eerste jaren met een kleintje actief zijn. De apps worden als het ware je beste vriend(in) tijdens deze periode en je vindt er dagelijks steun, adviezen en/of logboeken die je kunt bijhouden. Erg handig natuurlijk, maar als dit niks voor jou is, dan zijn er ook genoeg applicaties die je helpen bij een specifieke periode tijdens de zwangerschap. Allereerst de apps die je beste vriend zijn tijdens de gehele periode:

1. Zwangerschappassistent 

Zo helpt de Zwangerschappassistent je, vanaf 4 weken van de zwangerschap tot 2 weken na de bevalling, met tips en adviezen van zwangere vrouwen, verloskundigen en andere deskundigen. Daarnaast besteed de app ook aandacht aan de papa to be en het gezin. Ook vind je een overzichtelijke lijst met met spulletjes die je nog aan kunt schaffen.

Deze app is te downloaden voor IOS.

Lees ook: Complete baby checklist (incl. babyuitzet)

2. MamaApps

MamaApps is een zeer uitgebreid platform die je helpt en klaarstoomt voor elke fase tijdens de zwangerschap tot aan de eerste weken met je kindje. Zelfs als je zwanger wil worden kun je de cyclus- kalender en calculator gebruiken. Als je eenmaal zwanger bent maak je gebruik van de de zwangerschapskalender, die berekend wanneer je bent uitgerekend, en geeft een overzicht van de groei van de baby. Tijdens de bevalling maak je gebruik van de handige weeën timer en na de bevalling ontvang je tips omtrent voeding, groei en ziektes van je baby. Zeer uitgebreid voor moeders die alles willen weten, maar wellicht geef jij de voorkeur aan een iets compactere app.

Deze app is zowel te downloaden voor IOS en Android.

Hoe kan technologie je helpen tijdens de zwangerschap?

Er zijn applicaties die zich alleen focussen op de zwangerschapsperiode. En dat komt goed uit, want je wordt overspoeld met informatie en goedbedoelde adviezen. Maar welke zaken kun je beter laten en wat helpt je juist tijdens de zwangerschap? Deze apps zijn ontwikkeld om je te begeleiden tijdens de zwangerschapsperiode.

1.  Nutricia voor jou

Nutricia is hét merk voor baby- en kindervoeding. Maar daarnaast hebben zij ook een app ontwikkeld die je goed kunt gebruiken tijdens de zwangerschapsperiode: de Nutricia-app. Deze app bevat informatie over de zwangerschap. Zo vind je een weekoverzicht, maar kun je ook producten opzoeken om te ontdekken of je dit wel of niet mag nuttigen. Erg handig, want als zwangere vrouw weet je soms van gekkigheid niet meer wat je wel en niet mag hebben.

De app is zowel te downloaden voor IOS en Android.

2. The Bump

Tijdens je zwangerschap ben je vast ook reuze benieuwd hoe de baby nu eigenlijk in je buik groeit. Daarvoor is de handige engelstalige app The Bump uitgevonden. Want deze geeft je wekelijkse samenvattingen over de groei van je baby, bevat relevante artikelen, veelgestelde vragen en handige to-do’s.

De app is te downloaden voor Android.

3. Babynamen Nederland

Het kiezen van een goede naam voor je aanstaande kindje is nog niet zo eenvoudig. Je hebt te maken met twee meningen en de daarbij horende associaties die namen vaak oproepen. Ter inspiratie kun je deze Babynamen app goed gebruiken! Hier vind je een overzicht van duizenden Nederlandse namen én kun je gelijk zien welke namen het meest populair zien. Ook kun je favorieten namen opslaan.

De app is te downloaden voor IOS.

4. Zwangerschapsworkout

Het is belangrijk om in beweging te blijven tijdens je zwangerschap. Met deze Zwangerschapsworkout app kun je ieder trimester oefeningen volgen die het meest geschikt zijn. Zo kun je bijvoorbeeld al een workout doen van 5 minuten, als je gewoon even wilt stretchen.

De app is te downloaden voor Android.

5. First Steps First

Tijdens je zwangerschap is het ook verstandig om alvast vooruit te kijken. Want hoe gaat jullie leven eruitzien als de kleine er is? Ga je na de zwangerschapsverlof weer aan het werk, dan is het een goed idee om alvast kinderopvang te regelen voordat je op een wachtlijst terecht komt. Via First Steps First regel je snel & eenvoudig kinderopvang bij jou in de buurt. Dit doe je eenvoudig door te zoeken op plaatsnaam, straatnaam of postcode. Vervolgens kun je de locaties bij jou in de buurt filteren op locatie, faciliteiten en prijs. Als je een locatie ziet die je bevalt kun je direct online je maandlasten berekenen en een rondleiding of plaatsing aanvragen.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Lees ook: Kinderopvangtoeslag 2018

6. My Baby’s Beat

Tijdens de zwangerschap wil je natuurlijk al zoveel mogelijk contact leggen met je ongeboren kindje. De app My Baby’s Beat geeft je de mogelijkheid om te luisteren naar het hartje van je baby. De app is ontwikkeld voor vrouwen die tussen de 30 en 40 weken zwanger zijn. Voor de één werkt deze app beter dan de ander. Maar het uitproberen kan natuurlijk geen kwaad.

Deze app is te downloaden voor Android.

7. Muziek voor de foetus

Baby’s kunnen al vanaf 16 weken in de buik muziek horen en erop reageren. Het helpt hem/haar ontspannen en jou ook! Er zijn daarom verschillende apps ontwikkeld die klassieke muziek en kinderliedjes verzameld hebben. Zo kun je bijvoorbeeld Prenatal Lullabies en Prenatal Music downloaden. Gebruik deze apps ook na de bevalling, je kindje is dan al aan de melodieën gewend en zal eerder ontspannen.

Appen tijdens de bevalling

Wellicht moet je er niet aan denken om met je telefoon in het kraambed te liggen. Toch zijn er wel apps die handig zijn tijdens bevalling en je er doorheen kunnen slepen.

1. Doula

Wil je een zeer uitgebreide app die je ondersteund tijdens de bevalling? Dan is Doula een aanrader. Als je een wee voelt opkomen, dan geef je dit aan in de app en Doula praat je er als het ware doorheen. Ook helpt de app je te ontspannen en puft met je mee.

Deze app is te downloaden in IOS en Android.

2. WeeënTImer

Heb je geen behoefte aan al die poespas, maar wil je wel graag je weeën bijhouden? Dan is de WeeënTimer iets voor jou! Je hoeft enkel op start en stop te drukken en de app timed je weeën. Je krijgt een goed overzicht van je weeën en kunt op basis hiervan besluiten om contact op te nemen met een arts of verloskundige.

Deze app is te downloaden in IOS en Android.

Apps die steun bieden na de bevalling

Als de bevalling achter de rug is en er verder geen complicaties zijn, dan mag jullie pasgeboren baby mee naar huis. En dan breekt er een spannende tijd aan, want als nieuwe papa en mama kan het soms nog best even zoeken zijn. De eerste dagen komt de kraamhulp je nog uit de brand helpen, maar daarna moet je het toch echt zelf gaan doen. Gelukkig kun je tegenwoordig gebruik maken van verschillende apps waar het het één en ander mee kunt bijhouden.

1. SamenVoeden

Zo is de app SamenVoeden handig voor belangrijke informatie en tips voor het geven van borst- en/of flesvoeding.

Deze app is te downloaden in IOS in Android.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

2. Gezond Groeien (tijdens en na de zwangerschap)

Goed en gezond eten tijdens je zwangerschap is essentieel, maar dit is ook nodig in de periode die daarop volgt. Met de app van het Voedingscentrum krijg je antwoord op je vragen over voeding. De app staat boordevol tips, weetjes en recepten. Daarnaast kun je de groei en ontwikkeling van je kind tijdens de zwangerschap bijhouden én in de jaren die daarop volgen. Als je de geboortedatum van je kindje invult ontvang je maandelijks nieuwe tips en adviezen aangepast op de huidige situatie.