De tijd vliegt! Je peuter gaat alweer bijna naar de basisschool. En dat is best wel spannend voor je kindje, maar ook voor jou! Hoe weet je zeker dat je kleine spruit klaar is voor de grote wereld? Zal hij/zij bijvoorbeeld wel vriendjes kunnen maken?

Daar kun je als bezorgde ouder best even zenuwachtig van worden. En dat is hartstikke logisch! Maar hoe zorg je ervoor dat je peuter klaar is voor de basisschool? First Steps First geeft tips!

Basisschool kiezen

Voordat je peuter naar de basisschool kan gaan, moet er wel eentje geregeld worden. Je kind spendeert hier 8 belangrijke levensjaren. Het is dus zaak dat je de juiste kiest. Breng allereerst eens een bezoekje aan basisscholen die je aanspreken. Vaak organiseren scholen open dagen of kun je een afspraak maken voor een rondleiding. Een school kan dan wel hoog staan aangeschreven, maar als jij of je kleintje zich er niet prettig voelt is het een no go. Vraag eventueel ook andere ouders naar hun voorkeur en waarom. Wees er wel snel bij; sommige scholen maken gebruik van een wachtlijst.

BSO

Ben je een werkende ouder en ging je kleintje altijd naar het kinderdagverblijf? Dan zal er nu wel het een en ander veranderen. Je peuter is namelijk nu al om drie uur klaar met school en dat hoeft niet per se aan te sluiten op jouw werkrooster.

Daarom bestaat er gelukkig zoiets als de Buitenschoolse opvang. De BSO vangt kinderen van 4 tot 12 jaar buiten schooltijden op. Je kunt kiezen voor voor-, na- of tussentijdse opvang. De medewerkers van de opvang zorgen ervoor dat je kind wordt opgehaald van en/of gebracht word naar school.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Mentale voorbereiding

Zoals de titel van het artikel al doet vermoeden; het is belangrijk om je peuter voor te bereiden op de basisschool. Maar het is wel van belang dat je het niet té groot maakt. Begin bijvoorbeeld met uitleggen wat school eigenlijk is. Veel kinderen kunnen zich hier maar weinig bij voorstellen. Kindjes van het kinderdagverblijf denken bij het woord “school” alleen maar aan al die vriendjes die 4 jaar zijn geworden en nooit meer terugkwamen. Best wel eng, toch?

Maak het begrip daarom wat concreter. Dit doe je al door eens langs school te fietsen, boekjes voor te lezen waar het onderwerp in besproken wordt of misschien kan je kleintje eens spelen bij iemand die al in groep 1 zit.

Lees ook: Je peuter voorbereiden op de komst van een baby

Zelfstandigheid

Als je gewend bent aan de persoonlijke aandacht van de leidsters op het kinderdagverblijf, dan zal de basisschool wel even wennen zijn. De meesters en juffen hebben namelijk grotere groepen die ze in de gaten moeten houden. Dit betekent dus ook minder tijd voor het individu. Om het voor de leerkracht, je kind en jezelf soepel te laten verlopen is wel zaak dat je peuter al een aantal dingen zelfstandig kan, zoals:

  • Zelfstandig zijn/haar kleren aan- en uittrekken.
  • Hij/zij is zindelijk: Een ongelukje in de eerste paar weken is geen probleem, maar over het algemeen moet je kind wel zindelijk zijn.
  • Zelfstandig zijn/haar eigen billen afvegen.
  • Zelfstandig zijn/haar eigen jas dicht krijgen.

Als je kind één van bovenstaande eisen nog niet onder controle heeft, kun je van te voren nog goed oefenen. Het zal je verbazen hoe snel je kleintje nog nieuwe skills aanleert voor de eerste schooldag. Voer geen dreigementen, zoals: “ Je mag niet naar school als je nog niet je eigen billen kan afvegen”. Dit zal de druk en de angst voor school enkel vergroten. Daarnaast is er vast nog wel iets te regelen met de meester of juf als je de situatie uitlegt.

School uitrusting

Een goede school uitrusting is belangrijk, maar dit kan het plezier van naar school gaan ook enorm vergroten. Met een coole rugzak, toffe broodtrommel en een goed afsluitbare drinkbeker zal je peuter staan te popelen om de show te stelen.

Vraag bij de school ook even na welke tussendoortjes ze adviseren. Sommige scholen houden hier strenge regels op na. Daarnaast hanteren de meeste ook luizenzakken. Meestal krijg je deze van school zelf en anders koop je ze al voor een paar euro.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Gym uitrusting

Ook heeft je kleintje gymkleding nodig, waaronder schoenen. Koop nog geen schoenen met veters. De meeste kinderen dragen in groep 1 en 2 nog zachte gym slofjes. Vergeet niet om alle kleding te labelen! Zo zal je minder snel iets kwijtraken.

Wennen

Om de overstap naar de basisschool wat te verzachten, bieden veel scholen “wendagen” aan. Zo krijgt je kind de mogelijkheid om eens een middagje het water te testen en mee te draaien in een klas om de andere kinderen en meester/juf beter te leren kennen.

Bij sommige scholen kun je als ouders daarbij zijn. Echter blijkt in de praktijk dat kinderen sneller aansluiting vinden als papa en mama niet in de buurt zijn.

De eerste keer afscheid nemen

Kinderen die al wekelijks naar het kinderdagverblijf gaan, maken gemakkelijker de overstap naar de basisschool. Als je kindje dit nog niet gewend is, is het goed om al wat te oefenen met het nemen van afscheid. Doe dit door je kleintje een middagje onder te brengen bij opa en oma of door hem/haar eens alleen achter te laten bij een vriendje of vriendinnetje.

Je kleine spruit voor de eerste keer achterlaten op die grote basisschool is niet niks. Probeer toch om je eigen emoties onder controle te houden. Je kind zal je spanningen en verdriet overnemen en dit maakt een afscheid nog moeilijker, met krokodillentranen als gevolg.

Speelafspraken

Je vriendenkring en die van je kind zullen flink worden uitgebreid. Je komt ouders tegen die door dezelfde fase heen gaan en dit schept een band. Deel vooral tips met elkaar!

Daarnaast zal je kind de behoefte hebben om vaker met vriendjes en vriendinnetjes af te spreken. Maar dit gaat niet altijd zonder slag of stoot. Jonkies hebben namelijk nogal wat moeite met plannen en zijn niet zo subtiel. Zo zullen speelafspraken onverhoopt niet doorgaan of wordt je kleintje ingeruild voor een ander vriendje. Maak samen met andere ouders een groepsapp aan om afspraken bij te houden en dit soort tragedies te voorkomen.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

De eerste weken

Nieuw gebouw, andere kinderen, onbekende docent: een greep uit de nieuwe indrukken die je kind moet verwerken. Sta er dan ook niet gek van te kijken als je peuter doodmoe op de bank in slaapt valt of even uit zijn hum is. Dat gaat vanzelf weer over. Overleg eventueel met de docent of je kleintje eens een middagje vrij kan nemen om wat bij te slapen.