Het is weer bijna zover: we mogen Sinterklaas verwelkomen in ons land. En daarmee breekt er voor velen kinderen een spannende periode aan.

Want de schoen mag weer gezet worden, de pepernoten vliegen in de rondte en die pakjesavond laat nog ontzettend lang op zich wachten. Hoe ga je als ouder om met dit snoep en cadeau festijn? En hoe zorg je ervoor dat je kindje er een goede ervaring aan overhoudt? First Steps First geeft tips!

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Zie ginds komt de stoomboot…

Ieder jaar arriveert Sint Nicolaas met zijn pakjesboot in een Nederlandse haven. Dit jaar mag Dokkum (Friesland) de goedheiligman in hun stad verwelkomen. Dat is altijd een heel spektakel. Kinderen staan in rijen te wachten om een glimp van het paard en de rode mantel op te vangen. Andere kids zitten met hun wangen vol pepernoten aan de buis gekluisterd, want de optocht wordt ook elk jaar weer uitgezonden op NPO3.

Vol verwachting klopt ons hart…

Het hele land is in rep en roer en dit zorgt voor veel enthousiasme, maar ook voor spanning bij de kinderen. En dat is hartstikke logisch! Want die pieten zetten toch maar even de boel op stelten op school, komen gewoon ‘s nachts het huis binnen en als kers op de taart loopt er ook nog iedere avond een paard op het dak! Best wel eng eigenlijk. En dan spelen die festiviteiten zich ook nog o-ve-ral af: op school, de sportvereniging, de BSO, bij opa & oma, op televisie, thuis, noem het maar op.

Het is goed om als ouder te weten dat dit best een beetje te veel kan worden. Maak daarom Sint en zijn pieten geen hoofdzaak thuis. Gebruik het feest ook niet als straf, zoals: “Als je nu niet naar bed gaat, krijg je geen cadeautje in je schoen.” Er ligt al behoorlijk wat druk op, en deze straffen creëren angst.

Lees ook: Je peuter voorbereiden op de basisschool

Sinterklaas Kapoentje gooi wat in mijn schoentje…

De speelgoed bladen liggen al in november op de mat. En de kinderen mogen echt alles aan Sinterklaas vragen. Dat kan zorgen voor wat keuzestress. Maar ook voor ouders. Want hoe bepaal je hoevaak je kind zijn/haar schoen mag zetten en wat stop je er dan in?

Aangeraden wordt om je kindje zo’n 2 a 3 keer de schoen te laten zetten. Bijvoorbeeld in het weekend. Houdt daarnaast de cadeautjes klein. Dit is een tip voor alle ouders en maak dit zeker bespreekbaar met andere vaders en moeders in jouw omgeving. Want als de ene ouder de nieuwste barbiepop weggeeft en de ander een mandarijntje zal dat verschil in de klas worden opgemerkt. En dan zal de brandende vraag bij kinderen zijn: “Mag Sinterklaas het ene kind meer dan het andere?”

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Hoor wie klopt daar kind’ren, hoor wie tikt daar zachtjes tegen het raam…

En dan begint het eindeloze wachten tot 5 december, met cadeaus en lekkernijen als prijs. Maar die periode tussen de intocht en pakjesavond is in de beleving van kinderen ontzettend lang. En met de dagen stijgt de spanning.

Omdat kinderen vaak nog niet veel tijdsbesef hebben, is het een idee om samen een kalender bij te houden. Dit geeft ze iets meer houvast. Op de kalender kun je bijvoorbeeld bijhouden wanneer de schoen gezet mag worden en hoeveel dagen het nog duurt tot aan pakjesavond.

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht…

En op welke deur mag de goedheiligman op 5 december kloppen? Met andere woorden: waar wordt pakjesavond gevierd? Kinderen willen dit op voorhand weten, zodat ze zich er op kunnen voorbereiden. Vieren jullie het thuis, bij opa & oma of bij vrienden?

In geval van een scheiding zal zowel jij als je ex-partner de kinderen willen trakteren op een gezellige sinterklaasavond. Toch is het verstandig om dit te beperken tot één avond. Het is al spannend genoeg.

De zak van Sinterklaas, daar stopt hij blij van zin, de hele wereld in!

Tijdens Sinterklaas worden er talloze brieven en verlanglijstjes geschreven. Al het speelgoed is even leuk, maar dat kan flink in de kosten lopen. En eigenlijk is het ook niet nodig om oneindig veel cadeautjes in te slaan. Die aandacht en overload aan geschenken kan ook teveel worden, waardoor je kind moe en jengelig wordt. Uiteindelijk draait het vooral om het uitpakken en de gezellige sfeer.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de BSO

Dag Sinterklaasje…

Even plotseling als hij in ons leven verscheen, vertrekt de goedheiligman ook weer naar Spanje. De gekte is over en de rust is wedergekeerd. Of toch niet? Want kerst staat alweer voor de deur. En daar doen al die scholen, sportverenigingen, BSO’s, opa’s & oma’s, de televisie en de reclamewereld maar wat graag aan mee. De stoomboot is nog maar net achter de horizon verdwenen en overal in Nederland kun je alweer de versierde dennenboom spotten. Je kind krijgt eigenlijk niet de kans om zijn nieuw verkregen speelgoed uit te proberen of hij wordt alweer meegezogen in de kerst gekte.

Creëer daarom thuis een moment van rust. Even een weekje geen vieringen.

Hij is voor groot en klein…

Maar wanneer is je kind té groot? Wanneer vertel je dat Sinterklaas eigenlijk niet bestaat? Dat is best wel lastig.

Vroeger geloofde we in Sinterklaas tot een jaar of 8-9. Tegenwoordig komen kinderen er sneller achter en ligt de ontdekkingsleeftijd tussen 6 en 7 jaar. Vaak komen ze er zelf achter. Ze beginnen zich af te vragen waarom Sinterklaas dezelfde schoenen draagt als de meester en waarom die appel voor het paard van Sint Nicolaas de volgende morgen weer terug in de mand ligt. Bevestig zijn/haar twijfels. Je kind gaat vanzelf op zoek naar de reden achter de rariteiten.

Zit je kind al in de bovenbouw, dan kun je voorzichtig eens wat twijfels oproepen. Bijvoorbeeld dat het vreemd is dat Sinterklaas op zoveel plekken tegelijkertijd is en dat dat het wel bijzonder is dat zijn paard over het dak kan lopen.

Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied…

Ieder kind reageert anders op deze ontdekking. Wellicht zal hij/zij zich verraden voelen, verdrietig of boos zijn. Vertel dan waarom het zo’n goed bewaard geheim is en dat je kind nu behoort tot de grote mensen die het weten; zo voelt hij/zij zich groot en stoer.

Vaak is het verdriet gerelateerd aan de angst dat alle gezelligheid, snoepgoed en cadeaus ook tot een einde komen. Maak dan ook duidelijk dat dit niet het geval is. Dat stelt je kindje weer wat gerust. En ook erg belangrijk: hij/zij moet het geheim natuurlijk ook bewaken voor de kleinere kinderen.

Waarom vieren we Sinterklaas?

Op 5 december vieren we landelijk het Sinterklaasfeest. Dit ter nagedachtenis van Sint Nicolaas die op 6 december stierf. De avond daarvoor werden schoentjes gevuld met snoep- en speelgoed.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!