Het is bijna weer zover: Sint Maarten. En dat betekent dat de straten verlicht worden door (zelfgemaakte) lampionnen en dat uit alle hoeken het gezang van vrolijke kinderen klinkt. Dat is natuurlijk hartstikke leuk voor de kleintjes, maar als ouder heb je wellicht wat moeite met dit suiker festijn.

Want hoe ga je om met die hoeveelheid snoep en Wanneer mag je kind alleen de straten op? First Steps Firstdeelt alle ins and outs rondom Sint Maarten. Zo heb je een idee hoe je om kunt gaan met deze festiviteit.

Wat is Sint Maarten?

Sint Maarten wordt gevierd op de 11e van de 11e. Het is een feestdag waarop kinderen met een lampion van deur tot deur gaan om liedjes te zingen voor de bewoners en daarvoor snoep of fruit krijgen. Waar het feest voorheen voornamelijk in kleine dorpen werd gevierd, maakt het nu ook zijn intrede in grote(re) steden.

Wie was Sint-Maarten?

Het feest is ter ere van van Sint-Maarten; een bisschop van Tours. De bisschop werd geboren in het jaar 316 in Hongarije. Volgens de legende gaf Sint-Maarten een bedelaar in Frankrijk de helft van zijn mantel. Daarnaast zou hij diverse wonderen hebben verricht en mensen hebben genezen. Hij was een zeer populaire heilige in zijn tijd.

Waarom vieren we Sint Maarten?

Het feest wordt gevierd ter ere van van Sint Maarten op de dag dat hij gestorven is op 80 jarige leeftijd (stokoud voor die tijd). Tradities rondom dit feest verschillen al honderden jaren per regio. Maar de traditie waar kinderen met lampionnen langs de deuren gaan om liedjes te zingen komt overal wel terug.

Vroeger was snoepgoed en fruit niet vanzelfsprekend, zeker niet in moeilijkere tijden. Maar tegenwoordig zitten we er eigenlijk niet echt meer om verlegen en kampen we eerder met een overvloed aan suiker. Hoe ga je als moderne ouder dan om met zo’n snoepfestijn? Hou je strikte regels aan of knijp je voor deze keer een oogje toe?

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Hoe ga je om met de berg snoep?

Veel moderne ouders proberen hun kinderen zo weinig mogelijk suiker te geven, want suiker is niet zo goed voor ons. Maar tijdens een feest, dat draait om het verzamelen van zoveel mogelijk zoetigheid, is het lastig om dat standpunt vast te houden. Toch wil je er (waarschijnlijk) verstandig mee omgaan en zorgen dat je kleine spruitniet in één keer die hele zak snoep wegwerkt. Maar om nu direct de verzameling in te nemen bij thuiskomst is ook wat cru, hij/zij heeft er immers hard voor gewerkt.

Bespreek daarom van te voren met je kind wat de regels zijn omtrent het eten van de snoepjes. Leg uit waarom het niet goed is dat er in één keer te veel wordt gegeten en dat je kindje elke dag iets van de verzameling mag snoepen. Stop het snoepgoed dan in een pot en zet deze uit het zicht. Grote kans dat je kleintje die pot na een aantal dagen weer vergeten is, zeker als de sinterklaaskriebels opkomen zetten!

Wat haal je zelf in huis?

Heb je zelf niet echt een lekker gevoel bij het weggeven van snoep? Zoek dan naar een creatieve oplossing. Dit kan zijn in de vorm van fruit, maar de meeste kinderen staan hier niet echt om te springen. Gelukkig zijn er ook een aantal suikervrije lekkernijen op de markt die op natuurlijke wijze gezoet zijn. Je kan het ook over een heel andere boeg gooien en iets anders leuks uitdelen zoals gummetjes, potloden of stickers.

Alleen, onder begeleiding of met een groepje?

Voor de allerkleinsten is het uiteraard logisch dat ze onder begeleiding de straat op gaan. Zeker tot groep 4 of 5 is het verstandig dat er een ouder meeloopt. Heb je zelf geen zin of tijd om mee te lopen, vraag dan eens rond in de buurt. Vaak zijn er al wat ouders die graag met de kids meelopen.

Als je kind 7 jaar of ouder is, zal hij/zij het ook leuk vinden om zonder begeleiding langs de deuren te gaan. Voor een bezorgde papa of mama kan zo’n eerste keer wel even spannend zijn. Echter is er veel meer sociale controleop straat dan normaal; er zijn natuurlijk veel ouders met hun kinderen op de been. Ook kun je met andere vaders en moeders regelen dat de kinderen in een groepje samen gaan. Dat is leuk, maar ze kunnen ook op elkaar letten.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Lees ook: Je peuter voorbereiden op de basisschool

Veiligheid en afspraken

Als je besluit dat je kind oud en wijs genoeg is om alleen te gaan lopen is het wel handig om wat basisregels af te spreken. Want al die snoepadrenaline voor Sint Maarten én verantwoordelijkheid kan nog wel eens teveel worden en leiden tot ongewenst gedrag. Bespreek daarom de volgende zaken:

  • Spreek duidelijk de route af. Dit is niet alleen handig zodat je je kind, indien nodig, snel terug kan vinden, maar je kunt zo ook enige controle houden over de paden die hij/zij bewandeld. De afspraken over de route zullen in het geval van een dorp iets minder streng zijn dan in de stad.
  • Geef je kind een telefoon mee: Waar jouw vader en moeder thuis in spanning hebben gewacht of je wel heelhuids thuis zou komen, kun jij zo contact opnemen met je kind. Even bellen om te vragen waar ze zich nu bevinden en of alles nog goed gaat. Daarnaast kun je tegenwoordig ook je kindje traceren met een app. Maar hoe ver je hierin wil gaan is per ouder verschillend.
  • Neem de Do’s and Dont’s door: Bijvoorbeeld dat je kind niet bij vreemden naar binnen stapt, ook niet als de bewoners hierom vragen.
  • Hoe dienen de kinderen zich te gedragen? Want kinderen in een groepje die flink wat suiker op hebben en ook nog eens zonder ouders de straat op mogen, gedragen zich toch wat anders dan normaal. Vertel de kinderen dat het wel de bedoeling is dat er netjes wordt gezongen en dat ze de bewoners met respect behandelen.
  • reserve batterijen. Geef je kind ook een reserve lampion en/of extra batterijen mee. Want een kapotte lampion doet toch wel wat afbreuk aan de feestelijkheid.

Tot welke leeftijd Sint Maarten lopen?

De allerkleinsten lopen dus mee onder begeleiding van een ouder. En vanaf groep 4 a 5 kunnen de kinderen zelf in een groepje lopen. Maar vanaf groep 7 a 8 worden kinderen eigenlijk te oud om nog met Sint Maarten langs de deuren te gaan. Echter verschilt dit wel per regio. Vaak geven kinderen zelf aan dat ze er te oud voor zijn en wat sociaal gezien geaccepteerd wordt in de buurt.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!