Gefeliciteerd! Er groeit voor de tweede keer een klein wondertje in je lichaam. En dat blijft toch iets bijzonders. Je staat natuurlijk te springen om het iedereen te vertellen en vooral de aanstaande grote broer of zus. Maar voor een peuter kan een zwangerschap nogal verwarrend zijn.

Een peuter is namelijk zelf nog druk bezig om de wereld om zich heen te ontdekken en een baby die groeit in een buik… dat is maar een ver-van-zijn-bed-show. Hoe zorg je er als ouder voor dat je kindje zich betrokken voelt bij de zwangerschap en uitkijkt naar de komst van de baby? First Steps First deelt tips!

Lees ook: Complete baby checklist (incl. babyuitzet)

Vertellen

Je kan niet wachten om de wereld te laten weten dat je zwanger bent en je hoopt natuurlijk dat jouw peuter een gat in de lucht springt. Toch zal dit voor je kleintje moeilijk te bevatten zijn. Je hebt waarschijnlijk nog geen grote buik, en uit die echo kan je kind ook maar weinig halen. Probeer het daarom zo goed mogelijk in Jip en Janneke taal uit te leggen.

Vertel het spelenderwijs. Leg aan je peuter uit dat hij/zij een stoere nieuwe rol krijgt als grote broer of zus. Vertel dat je een baby’tje in je buik draagt en dat je buik daarom de komende tijd zal groeien. De hoeveelheid maanden zegt je peuter niks. 1 maand lijkt al een eeuwigheid. Doe dit daarom in fases. Vraag je kindje zo nu en dan of het een meisje of jongetje wordt en waar de baby nu is. Vertel per fase de veranderingen en neem je kindje mee in het proces. Pas wel op dat het niet het enige besproken onderwerp wordt. Je kleintje is ook in volle ontwikkeling en ontdekt elke dag nieuwe dingen die hij/zij graag met je deelt.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Verhuizing

Nu kan het zijn dat je peuter (in de meest letterlijke zin) plaats moet maken voor de baby. Zo ligt zijn/haar kamertje bijvoorbeeld strategischer in het huis en dit betekent dat er van kamers gewisseld moet gaan worden. Misschien is het zelfs zo dat je peuter zijn kinderbedje af moet staan. Dat zal je kindje niet zo leuk vinden. Tenzij… daar natuurlijk een geheel nieuwe kamer met grote jongensbed tegenover staat!

Samen shoppen

Nog leuker dan een nieuw bed, is helpen met het inrichten van de babykamer. Door je kleintje mee te nemen in “belangrijke” beslissingen, zoals het uitkiezen van gordijntjes of dekbedden, voelt hij/zij zich betrokken in het proces. Laat je peuter bijvoorbeeld kiezen welke rompertje de baby aankrijgt of kies samen een cadeautje uit. (natuurlijk verdient je kleine spruit ook wel een kleinigheidje voor de goede hulp!)

Door anderen verzorgd

Als jij tot nu toe de enige bent geweest die jullie kindje op bed legde of de fles gaf, dan wordt het tijd om die taken te gaan verdelen. Je weet natuurlijk als geen ander hoe moe je bent na een bevalling. Laat staan als je ook nog de volledige zorg van een peuter op je moet nemen.

Voor je kindje is het ook fijn als je hier ruim van te voren mee begint. Zo went hij aan het feit dat ook anderen zo nu en dan voor hem zorgen. Als de baby er dan is, voelt het voor je peuter niet alsof er geen tijd meer voor hem/haar is.

Kinderopvang

Gaat jouw kleintje naar de kinderopvang als de baby geboren is? Breng hem er dan ruim van te voren naar toe. Zo kan hij alvast wennen en voelt het niet alsof hij weg moet omdat de baby er nu is.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Lees ook: Gastouders of het kinderdagverblijf?

Kennismaken

Met de huidige technologie kan je peuter alvast kennismaken met zijn broertje of zusje to be. Neem je kleintje dan ook gerust mee naar een echo. Zo kan hij/zij het hartje horen en zien waar die baby nu eigenlijk in zit.

Voorbeeld

Zijn er in jouw omgeving soortgelijke gezinssituaties? Ga eens met je peuter op de koffie. Zo heeft hij een concreet voorbeeld van een broertje of zusje. Dit geeft hem de kans om kennis te maken met een baby en zien waar jullie het nu eigenlijk telkens over hebben. Ook zal dit teleurstellingen voorkomen. Je kindje denkt misschien dat hij gelijk een nieuw speelmaatje krijgt, hij weet niet dat een baby eigenlijk alleen nog maar eet, slaapt en poept.

De bevalling

Het is eindelijk zover! Het moment waar je ontzettend naar uitgekeken hebt. Voor je peuter is dit ook ontzettend spannend. Wellicht kies je ervoor om je kind bij de bevalling te laten zijn, anders zal hij/zij vol verwachting bij opa en oma (of andere opvang) zitten te wachten. Vertel in beide gevallen wat er gaat gebeuren en dat de baby er snel zal zijn.

Kraamvisite

Familie en vrienden zullen staan te popelen om het nieuwe wondertje te aanschouwen en hij/zij zal overladen worden met cadeautjes. Dat is even wennen voor je peuter, want zijn broertje of zusje krijgt alle aandacht én alle cadeaus. Reden genoeg om wat jaloers te zijn. Vraag kraamvisite dan ook om ook aan de grote broer of zus te denken, of koop zelf wat kleinigheidjes.

Kraamhulp

Als je kind aangeeft te willen helpen bij het verzorgen van de baby, stoot dit dan niet af. Laat hem wat kleine klusjes uitvoeren, zoals het aangeven van schoonmaak doekjes of door het lief laten aaien.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Aandacht verdelen

Die kleine wolk vraagt veel aandacht en zelf loop je ook aardig op je tandvlees. Probeer toch je aandacht goed te verdelen. Vraag je partner om de zorg van de baby voor een paar uurtjes over te nemen en ga lekker met je peuter op stap. Even naar de speeltuin, een wandeling maken of kijken bij voetbal. Zolang je kind maar voelt dat zijn activiteiten ook van belang zijn.

Blijf hem/haar ook vragen naar zijn activiteiten en nieuwe ontdekkingen. Over de baby praten is leuk, maar je kleintje leert nog dagelijks nieuwe skills die hij/zij maar wat graag met je deelt. Als de wereld enkel nog om de baby draait zal je kleintje het gevoel krijgen dat hij beter zijn bevindingen niet kan delen.