Op het moment dat een vrouw een positieve zwangerschapstest in haar handen krijgt begint de planning voor de toekomst. Zaken zoals het inrichten van de kinderkamer, zwangerschapsyoga of gym, de opvoeding en de babyuitzet schieten gelijk door haar hoofd.

Bij mannen gaat dit toch even wat anders. Uiteraard ben je blij dat er een kindje op komst is, maar wat er allemaal bij komt kijken is wellicht nog één groot vraagteken. Om te voorkomen dat je als papa to be 9 maanden in onwetendheid rondloopt, heeft First Steps First voor jou een checklist opgesteld: Hoe bereid je je voor op de komst van de baby en hoe help je je partner tijdens de zwangerschap?

praktische zaken

Tijdens de zwangerschap gieren de hormonen door het lichaam van je partner. Hierdoor ontstaat een natuurlijke nesteldrang; een onstilbare drang om alles voor te bereiden voordat het kindje er is. Maar hoe weet jij, zonder die hormonen, wat er van je verwacht wordt? Wat is de rol van de man tijdens de zwangerschap?

Maak alvast kennis

Je partner zal het fijn vinden als je eens mee gaat naar echo’s. Maar dit is voor jezelf ook leuk, want je kan alvast kennis maken met je toekomstige zoon of dochtertje. Tijdens het echo-onderzoek wordt namelijk hét bewijs geleverd dat jullie daadwerkelijk een kindje krijgen. Vooral die eerste echo is bijzonder en wil je niet missen!

De verloskundige

Ook zal je vrouw/vriendin regelmatig naar zwangerschapscontroles gaan. Tijdens deze controles vertelt de verloskundige allerlei zaken omtrent de zwangerschap en bevalling. Zo blijf je zelf op de hoogte van de zwangerschaps voortgang en kun je gelijk vragen stellen die je wellicht over de zwangerschap hebt.

Ook vertelt de verloskundige hoe je zelf naar het hartje van de baby kunt luisteren en hoe je kan voelen op welke manier je kleintje in de baarmoeder ligt.

Cursussen

Cursussen zijn er om je voor te bereiden op het ouderschap. Erg handig dus! Maar nu begrijpen we erg goed dat je als man zijnde niet echt zit te wachten op een ‘puf’-cursus. Gelukkig zijn deze vaak alleen voor vrouwen, wel organiseren ze een partneravond. Goed idee om daarbij aanwezig te zijn, want het leren puffen komt zeker nog van pas als je je partner door de bevalling moet slepen.

Kijk ook naar cursussen die jullie samen kunnen volgen. Bijvoorbeeld eentje die je aanspreekt en daadwerkelijk nuttig lijkt. Dit creëert niet alleen een band, maar zal je ook helpen in de eerste weken als papa zijnde.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

De toekomst met een kleine

Het leven van jou en je partner zal na de geboorte van jullie kind flink veranderen. Je hebt nu de verantwoording over een klein mensje. Hoe denken jullie eigenlijk over de rolverdeling en de opvoeding? Zitten jullie op 1 lijn of moeten jullie het er nog eens goed over hebben? Een terugblik op jullie eigen jeugd zal een goed startpunt zijn voor een gesprek. Wat vond je fijn aan je eigen opvoeding en wat zal jij zelf anders aanpakken? Jullie beider visie bepaald hoe je kind gevormd wordt.

Alles in huis?

Met de geboorte van een kindje in het vooruitzicht moet er ontzettend veel geregeld en ingekocht worden. Loop samen met je partner door wat er allemaal nog moet gebeuren; twee weten altijd meer dan één. Gebruik hiervoor onze complete baby checklist. In het artikel vind je van A tot Z waar je op moet letten en wat je nog moet aanschaffen voor de komst van een baby.

De babykamer

Waar je partner veel plezier haalt uit het shoppen voor de babykamer, zal jij hopelijk veel plezier beleven in het klussen. Het is namelijk niet goed voor je vrouw/vriendin om te zware spullen te tillen of te werken met chemische stoffen zoals behanglijm of muurverf. Het is dus fijn als je dit werk van haar over kunt nemen.

Emotionele rollercoaster  

Zoals al eerder genoemd, zullen de hormonen van een zwangere vrouw flink huishouden. En dit zorgt ervoor dat alles een tikkeltje dramatischer of met meer emotie wordt opgevat. Hierbij horen dan ook vaak spontane huilbuien. Maar geen zorgen: die gaan vanzelf weer over.

Daarnaast zal ze ook last kunnen krijgen van fysieke kwaaltjes, zoals: misselijkheid, slapeloosheid of pijnlijke borsten. En dit werkt ook niet echt mee aan een vrolijk humeur.

Nesteldrang

Nesteldrang kan worden omschreven als een onstilbare behoefte om het huis zo netjes en schoon mogelijk te maken voordat de baby komt. Eigenlijk betekent dit letterlijk het klaarmaken van het nestje. Laat je partner vooral lekker haar gang gaan en lach er samen zo nu en dan om. Mocht het extreme vormen aannemen grijp dan in of neem het even van haar over. Zeker in de laatste fase van de zwangerschap heeft de mama in spe veel rust nodig.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Hoe ga je ermee om?

Om je als man in te leven in een vrouw is al een behoorlijke taak. Om je in te leven in een zwangere vrouw is bijna onmogelijk. Probeer toch begrip te tonen voor haar situatie of issues waar ze mee zit. Leg haar zo nu en dan eens in de watten met een massage of een lekker warm bad. Zwanger zijn is ook niet niks!

Vraag advies

Heb je vrienden die al vader zijn? Vraag dan zeker naar tips en ervaringen. Zij hebben het allemaal al meegemaakt en kunnen je dit in geuren en kleuren vertellen. Zo ben jij beter voorbereid op de zwangerschap en de bevalling.

De bevalling

En dan is het eindelijk zover: de bevalling, het moment waar jij en partner al maanden naar toe werken. Waar moet je opletten, wat kun je verwachten en hoe bied je steun?

De vluchttas/ziekenhuistas

Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, het is fijn als je het een en ander hebt voorbereid als de weeën opkomen. Bijvoorbeeld de ziekenhuistas (of vluchttas). Hierin pak je de benodigdheden die je partner nodig heeft tijdens de bevalling. Doe dit ongeveer rond week 37.

Omdat je partner volledig bezig is met haar weeën zal ze de tas wel eens kunnen vergeten. Aan jou de taak om het hoofd koel te houden, haar (eventueel) veilig naar het ziekenhuis te brengen en vooral niet die ziekenhuistas te vergeten!

Hoe verloopt de bevalling?

Iedere bevalling verloopt anders. bij de één gaat het soepel en snel, bij de ander duurt het meer dan 24 uur en zijn er complicaties. Maar gemiddeld duurt een baring tussen de 12 en 24 uur. Je hebt dus wel wat geduld nodig.

Eerst zullen de weeën inzetten. Dit is vaak nog geen reden tot paniek want het kan nog wel even duren voordat er volledige ontsluiting is. Het is vooral belangrijk dat je partner veel rust neemt en energie spaart voor de bevalling.

Als er genoeg ontsluiting is en de verloskundige zegt dat er geperst mag worden, begint het echte werk. En dat is best heftig. Het duurt lang en je partner kan flink wat pijn hebben. Daarnaast is een bevalling niet per se plezierig om naar te kijken, wees daarop voorbereid.

Helpen tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling kun je je best even onthand voelen. Alvast één tip: tijdens de bevalling draait het even allemaal om jouw vriendin/vrouw en jullie toekomstige kindje. Help haar door mee te puffen, eten te halen, letterlijk een steuntje in de rug te bieden en haar te masseren. Eigenlijk biedt je hulp met alle zaken waar zij om vraagt (hoe vreemd sommige verzoeken ook mogen zijn).

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Kraamvisite

Als het slagveld is geruimd staan vrienden en familie te popelen om jullie kleine wolk te aanschouwen. Maar dan moet je partner hier wel op zitten te wachten. Na de bevalling ben je dan ook nog eens manager. Probeer in te schatten of jouw vrouw/vriendin hier puf voor heeft en vraag eventueel of vrienden/familie in kleine groepjes komen.

De kleine mee naar huis

Als er na de bevalling geen complicaties zijn, mag de kleine ein-de-lijk mee naar huis. En dan breekt een spannende maar fijne tijd aan. De eerste weken zal het even onwennig zijn en zal je nog wel eens stoeien met een luier, maar daar rol je snel genoeg in!

Lees ook: De eerste 3 maanden met een baby