Dat het lichaam van een vrouw tijdens de zwangerschap verandert, weten we allemaal. Zij draagt jullie kindje immers 9 maanden in haar buik. Maar wat verandert er eigenlijk voor jou als man en wat staat jou als papa-to-be te wachten? First Steps First deelt speciaal voor (aanstaande) vaders tips en weetjes over het ouderschap.

Eigenlijk is het niet eerlijk verdeeld. Je vrouw/vriendin draagt jullie kindje maanden lang in haar buik en bouwt zo een sterke band op. Jij moet het doen met het voelen aan de buik en het eindeloze wachten op die bevalling. Maar dan heb je ein-de-lijk je zoon of dochter in je armen en begint het echte werk. En dat is best spannend. Vragen zoals: “wordt ik wel een goede vader?” en “hoe gaat ons leven er nu uitzien?” spoken hoogstwaarschijnlijk door je hoofd. En dat is logisch, want het ouderschap is ook niet niks!

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Je wordt een papa!

Maar laten we bij het begin beginnen. Want je krijgt als man te horen dat je partner zwanger is. En dit betekent dat jij een papa wordt. Hartstikke leuk en spannend natuurlijk. En waarschijnlijk ben je apetrots. Dit nieuws wil je met de hele wereld delen. Maar wacht toch nog even 3 maanden voordat je het aan de grote klok hangt. Vooral in de eerste periode kan er nog het een en ander mis gaan.

9 maanden wachten

Bij je partner gieren de hormonen door het lijf en ontstaan er allerlei natuurlijke reacties, bijvoorbeeld: de nesteldrang. Daarnaast voelt ze elke beweging van jullie baby, terwijl jij het moet doen met een sporadische schop en een echo foto waar je nog maar weinig van kan maken. Je stelt je er eigenlijk nog maar weinig bij voor en dat is heel normaal. Maak je dan ook geen zorgen, de vadergevoelens komen naarmate de maanden vorderen. Volg voor nu het instinct van je partner en help haar met het in elkaar zetten van meubels of het schilderen van de babykamer.

Lees ook: Rol van de man tijdens de zwangerschap

Praktische voorbereiding

Naast het inrichten van de babykamer zijn er nog een aantal andere praktische zaken waar je goed bij kunt helpen. Zoals het aanschaffen van babykleertjes, luiers en ander verzorgingsmateriaal. Wanneer je het geslacht én de naam van de baby weet kun je ook al na gaan denken over het ontwerp van de geboortekaartjes.

Als jij en je partner na de zwangerschapsverlof weer beide aan het werk willen, zul je een soort van kinderopvang moeten regelen. Doe dit op tijd, voordat je op een wachtlijst belandt. Via First Steps First regel je eenvoudig & snel kinderopvang bij jou in de buurt; vraag direct een rondleiding of plaatsing aan én bereken je bruto maandlasten.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Wordt ik wel een goede vader?

Een vraag die bij elke papa-to-be door zijn hoofd spookt. Want uiteindelijk draag je wel de verantwoordelijkheid over een klein mensje en wil je dat hij/zij een goede start in deze wereld maakt.

Aangeraden wordt om er niet al te veel mee bezig te zijn. Het ouderschap komt op natuurlijke wijze wanneer je je kindje voor het eerst in je armen houdt. Wel is het goed om van te voren op één lijn zitten voor wat betreft de opvoeding. Gebruik hiervoor als leidraad je eigen opvoeding; wat vond je prettig en wat zal je zelf anders willen doen?

Veranderingen van het mannenlichaam

Bij een vrouw zie je overduidelijk dat er een kindje in haar buik groeit, maar wist je dat het mannenlichaam ook verandert tijdens de zwangerschap? Deze veranderingen kun je als aanstaande vader verwachten:

  • Het testosteron niveau daalt: Uit onderzoek is gebleken dat het testosteron niveau daalt wanneer een man een vader wordt. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en zorgt ervoor dat je je meer kan focussen op het gezin.
  • Verhoogd cortisol: Het stresshormoon (cortisol) schiet daarentegen omhoog. Dit wordt aangemaakt door het lichaam wanneer je stress ervaart en zorgt ervoor dat je je beter kan focussen op de zwangerschap, bevalling en eerste weken met een kleintje.
  • Zwaarder: Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat mannen gemiddeld 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn als ze vader zijn geworden. Onderzoekers denken dat dit veroorzaakt wordt door een ander eetpatroon en omdat je simpelweg minder tijd hebt om te sporten.

De bevalling

Na 9 maanden mag je eindelijk kennis maken met je zoon of dochter. Maar voordat je je kindje in je armen kan sluiten moet er door mama-to-be nog een hoop werk verricht worden.

Wanneer de weeën opkomen moet er snel een daadkrachtig gehandeld worden. Aan jou de taak om je partner veilig naar het ziekenhuis te brengen, de bagage niet vergeten én het hoofd koel te houden. Tijdens de bevalling draait het ook even alleen maar om je partner. Jouw takenpakket bestaat uit het halen van eten, een rugsteun bieden, helpen puffen, handje vasthouden, eigenlijk alles wat je vrouw/vriendin op dat moment nodig heeft.

Hou er rekening mee dat een bevalling niet echt een pretje is om naar te kijken. Maar dat is het allemaal waard wanneer de verloskundige jou als trotse vader jullie kleintje overhandigd; je eigen vlees en bloed.

Wat moet je regelen na de bevalling?

Ga er maar vanuit dat de kersverse mama doodop is en veel rust nodig heeft. Je helpt haar dus enorm om de kaartjes alvast naar de drukker te sturen en het overenthousiaste babybezoek te managen.

Wanneer mama nog met baby ligt bij te komen, moet jij al binnen drie dagen naar het gemeentehuis om de geboorteaangifte te regelen. Wees hier zorgvuldig mee; er zijn genoeg verhalen bekend waar papa een lettertje van de naam vergeten is door te geven.

De baby mag mee naar huis

Wanneer de bevalling achter de rug is en er verder geen complicaties zijn mag jullie baby mee naar huis. En dan begint het echte werk. Maar wat kun je verwachten?

Kraamhulp

De eerste dagen red de kraamhulp je uit de brand. Dat is erg fijn want ze neemt wat zorg en verantwoordelijkheid uit handen en leert jullie gelijk hoe je de baby kunt verzorgen. Wel kan het onwennig zijn om een vreemde op zo’n intiem moment door het huis te hebben lopen. Hou dan vooral in je achterhoofd dat ze een professional is en dat ze dagelijks bij vreemden over de vloer komt.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Heel veel luiers

Poepen, eten en slapen is eigenlijk het enige wat baby’s de eerste periode doen. En ze poepen ontzettend veel! Verwacht dan ook vooral bergen met luiers en de daarbij horende luchtjes.

Weinig slaap

Want een baby slaapt dan wel heel erg veel, maar wel op zijn/haar eigen tijden. Zo kan jullie kindje overdag slapen als een roosje en ‘s nachts plotseling klaar zijn voor een uitgebreid feestmaal.

De baby is de hele wereld

Jullie baby is de komende periode het epicentrum van jullie leven. Je partner zal dan ook vooral gefocust zijn op de verzorging van jullie kindje en kan hierbij jou even vergeten. Dit is volkomen normaal, maar kan jou wel het gevoel geven dat je buitenspel staat. Maar geen zorgen! Die roze wolk trekt vanzelf weer weg en daarmee worden de verhoudingen weer rechtgetrokken.

Maak tijd voor elkaar

Dit zal er de eerste maanden niet echt van komen. Toch is het belangrijk om ook tijd voor elkaar vrij te maken. Vraag opa en oma om een avondje op te passen en ga lekker met elkaar uit eten. Praat ook eens over andere zaken dan poepluiers en borstvoeding. Naast jullie kleine spruit hebben jullie namelijk ook nog een relatie.