Steeds meer ouders brengen hun kinderen onder bij de kinderopvang. Dat is dan bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, gastouder en/of de buitenschoolse opvang. Andere ouders kiezen ervoor om de zorg van hun kinderen niet uit handen te geven en het zelf te organiseren. Toch zijn er steeds meer signalen te horen dat kinderopvang juist heel erg goed is voor de ontwikkeling van je kind. Hoe zit dit nu precies?

Stimulans vanuit de overheid

Kinderopvang is eigenlijk de laatste jaren zeer populair geworden onder werkende ouders. In Nederland groeit namelijk het aantal tweeverdieners en dan biedt kinderopvang een goede uitkomst. Daarnaast stimuleert de overheid ouders om deel te nemen aan de arbeidsmarkt door een mee te betalen in de kosten die gemaakt worden aan kinderopvang; kinderopvangtoeslag

Goed voor de ontwikkeling van je kind

Daarnaast blijkt uit meerdere onderzoeken dat kinderopvang goed is voor de ontwikkeling van je kind. Je kindje is namelijk in handen van professionals die leeftijds gerichte activiteiten organiseren om je kleintje zo goed mogelijk te motiveren en stimuleren. Daarnaast is hij/zij omringt door leeftijdsgenootjes en leren ze van elkaar.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Waarom is het vandaag de dag goed voor je kind?

Vroeger was kinderopvang niet zo nodig want toen was er nog veel meer contact met andere families uit de wijk en speelden kinderen het liefst buiten. Maar door de veranderende maatschappij waarin moeders werken en kinderen veelal gekluisterd zijn aan hedendaagse technologie is er veel minder interactie met andere kinderen uit de buurt. En hier springt de opvanglocatie goed op in. Want op een kinderopvang locatie leert je kind te spelen en te delen met andere kinderen.

Gastouderopvang of het kinderdagverblijf

Wanneer je na de zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat zul je een soort van kinderopvang moeten regelen voor je kindje. En dan kom je voor de keuze te staan of je kiest voor een kinderdagverblijf of gastouderopvang. Maar welk soort opvang is nu beter voor de ontwikkeling van je kindje?

Eigenlijk maakt het weinig uit voor de ontwikkeling van je kind of je kiest voor een kinderdagverblijf of gastouder; je kindje speelt met leeftijdsgenootjes en ze leren van elkaar. Echter is het wel zo dat bij een kinderdagverblijf een professioneel team klaar staat en dat er vaak meerdere kinderen aanwezig zijn waardoor je kleintje meer gestimuleerd wordt.

Lees ook: Gastouders of het kinderdagverblijf?

Vanaf wanneer kinderopvang?

Het is goed voor je kindje om op jonge leeftijd zo nu en dan verzorgd te worden door anderen. Aangeraden wordt om dit te doen vanaf een leeftijd vanaf 3 maanden. Zo leren ze van jongs af aan om sociaal met anderen om te gaan en samen te werken. Én op deze manier ben je ook nog eens de eenkennigheid fase voor! Het KDV zorgt ervoor dat kinderen makkelijker doorstromen naar de basisschool en eenvoudiger vriendjes maken.

Hoeveel uur?

Als je dan de keuze maakt om je kindje onder te brengen bij een kinderopvang dan rest nog de vraag: Hoeveel uur kinderopvang is goed voor een kind?

Dit is per kind afhankelijk. Maar aangeraden wordt om je kindje tussen de 16 – 32 uur onder te brengen bij een kinderdagverblijf of gastouderopvang. Dit biedt genoeg stabiliteit en geeft een kind de kans om te wennen aan andere kinderen en volwassenen. Te veel is ook niet goed. Belangrijk is om vooral te luisteren naar de signalen die je kind afgeeft en de hoeveelheid aan te passen aan zijn/haar situatie.

Voordelen van kinderopvang

kinderopvang is dus goed voor de ontwikkeling van je kindje. Maar waarom precies? First Steps First heeft de voordelen voor je op een rijtje gezet.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je buitenschoolse opvang online via First Steps First!

Je kind leert sociale skills

Hij is al eerder voorbij gekomen: op de opvang zijn meerdere kinderen aanwezig waar je kindje meer leert spelen en delen. Daarnaast stimuleren pedagogisch medewerkers ook het onderlinge contact tussen kinderen door samen activiteiten te doen, zoals: muziek maken, knutselen, zingen en spelletjes spelen. Doordat je kind op jonge leeftijd sociale skills leert zal hij later makkelijker voor zichzelf opkomen, vrienden maken en rekening houden met anderen.

Goede aansluiting op de basisschool

Als je kindje 4 jaar is gaat hij/zij naar de basisschool. En dat is best pittig. Want er wordt verwacht van je kleintje dat hij/zij zindelijk is en al een heleboel zelf kan. Samen met de spanning voor die eerste weken op zo’n grote school kan dat wel eens een uitdaging zijn. Maar wanneer je kindje op een kinderdagverblijf of op een gastouderopvang heeft gezeten is die overgang een stuk minder heftig. Op de kinderopvang staat zelfstandigheid namelijk centraal. Zo besteden medewerkers aandacht aan het zelfstandig naar het toilet gaan, zelf de jas aantrekken en om een stem binnen een groep te hebben. Kleine aandachtspuntjes die er wel voor zorgen dat de eerste periode in groep 1 een stuk makkelijker gaat.

Lees ook: Je peuter voorbereiden op de basisschool

Geschoolde medewerkers

Op het kinderdagverblijf werken enkel geschoolde medewerkers die een pedagogische opleiding hebben afgerond. Ze helpen kinderen zich op spelenderwijs te ontwikkelen en passen activiteiten, waar nodig, aan op de individuele behoefte van je kind.

Een pedagogisch plan

Op kinderdagverblijven is er nagedacht over de visie en hoe er wordt omgegaan met kinderen. Dit staat beschreven in een doordacht pedagogisch plan. Punten die hierin naar voren komen zijn bijvoorbeeld wat je kind leert op sociaal vlak, maar ook over de motorische-, creatieve- en cognitieve ontwikkeling van een kind.

Het hele jaar opvang

Wanneer je niet gebruik maakt van kinderopvang, dan zul je waarschijnlijk een familielid vragen om zo nu en dan op te passen of een oppas aan huis nemen. Maar dan kun je tegen het probleem aanlopen dat de oppas ziek is of dat opa en oma ook wel eens met vakantie gaan. En dan moet je zelf vervanging regelen. Het kinderdagverblijf is daarentegen het hele jaar geopend. En wanneer een medewerker ziek is, wordt er door de organisatie gezorgd voor vervanging.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!