In Nederland is er een groot aanbod aan kinderdagverblijven. Maar waar ze zich in onderscheiden is niet altijd duidelijk. Dit maakt het kiezen van de meest geschikte opvanglocatie niet makkelijk. Want hoe weet je nu welke faciliteiten het beste bij je kind passen? First Steps First deelt daarom vandaag variabelen waarin kinderdagverblijven verschillen, zodat je weet waar je op moet letten tijdens je zoektocht naar de perfecte locatie.

Het kiezen van het juiste kinderdagverblijf is zeer belangrijk. Je kindje spendeert er namelijk 4 vormende levensjaren. Bij het kiezen van kinderopvang let je op verschillende punten, bijvoorbeeld: de locatie, de groepsindeling en de faciliteiten. Deze variabelen zullen we verder voor je uitwerken.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

De locatie van het KDV

Maar allereerst: de locatie van het kinderdagverblijf. Want waar zoeken jullie kinderopvang? Dichtbij huis, of toch liever om de hoek van je werk? Dit laatste kan handig zijn als je anders in de file staat en als je in de buurt wil zijn in geval van nood.

Daarnaast is het verstandig om niet zomaar voor de dichtstbijzijnde opvanglocatie te gaan. Dit omdat de locatie wellicht niet bij jullie levensstijl past of omdat de tijden niet aansluiten op je werkrooster.

Bekijk ook: Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

Waar is het kinderdagverblijf gelegen?

Ligt de opvanglocatie nabij een park en/of is het goed te bereiken met de auto? Dit zijn zaken die ook een rol spelen in het maken van een keuze. Want het is bijvoorbeeld wel fijn als je kindje zo nu en dan een frisse neus gaat halen met de leidsters van het KDV.

Groepsindeling

Ieder kinderdagverblijf werkt met een horizontale- danwel verticale groepsindeling. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Het is dan ook aan jou om te bepalen wat het beste bij je kleintje past.

Bij een horizontale groepsindeling zitten kinderen van dezelfde leeftijd met elkaar in één groep. Er is dan bijvoorbeeld een babygroep, een dreumesgroep en een peutergroep. Het voordeel hiervan is, is dat de pedagogisch medewerkster inspeelt op de behoefte van de algehele leeftijd van de groep. Een nadeel van deze groep kan zijn dat kinderen, bij het wisselen van groep, opnieuw moeten wennen aan een leidster en andere ruimte.

In een verticale groepsindeling zitten kinderen van 0 tot 4 jaar bij elkaar in een groep. Er wordt als het ware een groot gezin nagebootst; de grote kinderen houden rekening met de kleintjes en de kleintjes leren van de grotere kinderen. De kinderen hebben 4 jaar lang dezelfde groepsleider, waardoor er beter kan worden ingespeeld op de individuele behoefte.

Sfeer op het kinderdagverblijf

Heb je een potentiële locatie gevonden? Vraag dan een rondleiding aan om de sfeer te gaan proeven. Zo kun je direct zien of het interieur je aanspreekt, hoe schoon het KDV is, of de medewerksters vriendelijk zijn en of er gelet wordt op de veiligheid van de kinderen.

Lees ook: Hoe kies je het beste kinderdagverblijf?

Het uurtarief: wat zit daarbij inbegrepen?

Zoals je wellicht al is opgevallen, hanteert iedere locatie/organisatie een ander uurtarief. Deze is meestal gebaseerd op wat er allemaal is inbegrepen. Let er wel op dat de overheid in 2018 een maximum uurtarief vergoedt van €7,18. Is het tarief van het door jou gekozen KDV hoger? Dan dien je het verschil zelf te betalen.

Volgende zaken kunnen in het uurtarief zijn inbegrepen:

 • Luiers
 • Drinken
 • Tussendoortje
 • Warme maaltijd
 • Haal- en brengservice
 • Fruit
info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Faciliteiten van het Kinderdagverblijf

Op kinderdagverblijven zijn verschillende speelfaciliteiten aanwezig waar je kind zich mee kan ontwikkelen of lekker op kan uitleven. Kijk goed naar wat een locatie aanbiedt en of dit aansluit bij de behoefte van je kleine spruit.

Een locatie kan de volgende faciliteiten aanbieden:

 • Speelzaal
 • Tuin
 • Poppenhoek
 • Knutselkamer
 • Buitenspeelplaats
 • Bouwhoek
 • Zandbak

lees ook: De voordelen van het kinderdagverblijf

Gehanteerde opvoedingsmethode op kinderdagverblijven

De meeste kinderdagverblijven werken vanuit een bepaalde visie over de opvoeding. Het is fijn als deze aansluit op jullie idealen. Maar welke opvoedingsmethodes zijn er en wat houden ze in?

 1. Montessori: Deze opvoedingsmethode gaat ervan uit dat ieder kind uniek is en zich ontwikkeld op zijn/haar eigen tempo. Er wordt in groepen gewerkt waar verschillende leeftijden bij elkaar zitten. Binnen deze groep kan ieder kind zich ontwikkelen op basis van de intrinsieke motivatie en niet zo zeer wat hem/haar wordt opgelegd. Dit zorgt ervoor dat kinderen zelfstandig, nieuwsgierig en actief worden. Ieder individu wordt nauw in de gaten gehouden en besloten wanneer hij/zij toe is aan een nieuwe ontwikkelingsfase.
 2. Steiner: Bij de theorie van Steiner wordt ervan uitgegaan dat ieder kind een voorgeschiedenis heeft waar rekening mee gehouden moet worden. De pedagogisch medewerkers laten zich niet leiden door voorschriften van de overheid, maar hanteren hun eigen visie. De persoonlijke ontwikkeling van elk individu staat centraal, met name de ontwikkeling van de zintuigen is erg belangrijk.
 3. Gardner: Volgens de theorie van Gardner heeft elk kind meervoudige intelligentie. Ieder kind heeft zijn eigen talenten en specialiteiten en moet zich ontwikkelingen in waar hij/zij het beste in is.
 4. Riksen- Walraven: Deze theorie is gebaseerd op vier basisdoelen die het uiteindelijke hoofddoel nastreven, namelijk: een warme en open relatie met een kind ontwikkelen, gebaseerd op wederzijds respect en liefde.
 5. Gordon: De methode van Gordon is gebaseerd op het luisteren en respectvol communiceren met kinderen. Ouders en groepsleidsters luisteren actief zonder een oordeel te vellen. Het doel hiervan is is dat een kind zelf oplossingen bedenkt voor een probleem.
 6. Malaguzzi: De methode van Malaguzzi gaat ervan uit dat kinderen leren door zelf te ontdekken. Op de initiatieven die zij nemen wordt ingespeeld door situaties te creëren die hierbij aansluiten. Er wordt geobserveerd en geluisterd in plaats van te vertellen wat de kinderen moeten doen.

Meertalige begeleiding

Er zijn locaties die meertalige begeleiding aanbieden. Bijvoorbeeld voor expats die op zoek zijn naar kinderopvang waar de voertaal Engels is of voor ouders die het prettig vinden dat hun kinderen van jongs af aan tweetalig worden opgevoed, bijvoorbeeld Nederlands en Arabisch.

Religie op kinderdagverblijven

Hebben jullie thuis een sterke religieuze voorkeur en wil je graag dat het KDV dezelfde geloofsovertuiging heeft? Dan zijn er een aantal opvanglocaties in Nederland die dit aanbieden. Vaak kun je dit terugvinden op de website of filter je religieuze keuze in de zoekresultaten via First Steps First.

Minimum af te nemen dagdelen

Ieder kinderdagverblijf hanteert andere regels voor wat betreft de minimaal af te nemen dagdelen. Ook wordt bieden ze vaak verschillende weekpakketten, bijvoorbeeld een pakket van 52 weken (het hele jaar) of 40 weken weken (het aantal schoolweken). Hierbij geldt hoe meer dagen en/of weken je afneemt hoe voordeliger het uurtarief.

Online je kinderopvang regelen

Het vinden van de ideale opvanglocatie die aan al je eisen voldoet kan best een klus zijn. Maar hiervoor biedt First Steps First de oplossing! Via het platform vind je eenvoudig & snel kinderopvang online. Dit doe je door te zoeken op plaatsnaam, straatnaam of postcode. Vervolgens kun je de locaties filteren op je voorkeuren en wensen. Springt er een locatie uit die je aanspreekt? Plan dan direct een rondleiding of vraag een plaatsing aan. Met de handige rekentool bereken je gelijk je netto maandlasten en je kinderopvangtoeslag. Zo is je kinderopvang zo geregeld en weet je waar je aan toe bent!

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!