Als jij en je partner na de zwangerschapsverlof weer beiden aan het werk willen, dan zul je een soort van kinderopvang voor je kleintje moeten regelen. En dat is niet altijd even makkelijk, want er zijn veel soorten opvang mogelijk. Zo kun je kiezen tussen: gastouderopvang, een oppas aan huis of het kinderdagverblijf.

Wellicht kies je ervoor om je kindje onder te brengen bij een kinderdagverblijf. Dan begint er een behoorlijke zoektocht, want het aanbod is enorm. Zo zijn er in Nederland meer kinderdagverblijven dan geregistreerde hotels (!). Hoe kies je nu het juiste KDV die past bij jullie levensstijl? First Steps First heeft daarom een checklist opgesteld om tot een keuze te komen van het meest geschikte kinderdagverblijf.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Waarom het Kinderdagverblijf?

Het kinderdagverblijf heeft zo zijn voordelen. Je baby’tje groeit namelijk op in een huiselijke sfeer met leeftijdsgenootjes. Dit zorgt ervoor dat hij leert om te gaan met andere kinderen. Ze leren om samen te spelen en te delen. Daarnaast vormt het een solide basis voor als hij/zij straks naar de basisschool gaat. Kinderen die op het KDV zijn grootgebracht zijn al een stuk mondiger en weten hoe ze voor zichzelf moeten opkomen.

Lees ook: Voordelen van het kinderdagverblijf

Wanneer naar het KDV?

In Nederland mogen kinderen al gelijk na het zwangerschapsverlof naar het kinderdagverblijf. Dat is handig, want zo ben je in de tussentijd niet afhankelijk van familieleden of een oppas die kan bijspringen. Kinderen groeien hier op tot hun 4e jaar. Daarna zijn ze klaar voor de basisschool. Een logische volgende stap is om naar de Buitenschoolse opvang te gaan.

Hoe kies je het beste kinderdagverblijf

Maak eerst een wensenlijstje, want wat zoek je eigenlijk in een kinderdagverblijf? En waar zoek je opvang?

De locatie

Bedenk eerst waar je opvang zoekt. Dit hoeft namelijk niet altijd dicht bij huis te zijn. Misschien is het in jullie situatie wel handiger dat de opvang in de buurt van je werk is. Zo kun je je baby’tje gelijk uit werk oppikken, en in geval van nood ben je gewoon om de hoek. Daarnaast wil je natuurlijk het beste voor je kleintje. Daar wil je best 5 minuten langer voor in de auto zitten.

Faciliteiten

Elk kinderdagverblijf kan andere faciliteiten bieden. Lees daarom van te voren goed wat er in het uurtarief zit inbegrepen en welke speelfaciliteiten het KDV biedt. Het kan handig zijn dat luiers zijn inbegrepen en wellicht vind je het prettig als je kleintje zo nu en dan een frisse neus kan halen in de tuin.

Levensstijl

Hoe sluit de opvang aan op jouw levensstijl? Hebben ze bijvoorbeeld dezelfde visie over het opvoeden? Stel jezelf de volgende vragen om te achterhalen of het KDV bij je past:

 • Welke breng- en haaltijden hanteren ze en sluiten deze aan op jouw werktijden; wel zo fijn dat je je niet elke avond hoeft te haasten.
 • Is er überhaupt wel een plekje beschikbaar op jouw benodigde opvangdagen of wordt er gewerkt met een wachtlijst?
 • Welke opvoedingsmethode passen ze toe; bijvoorbeeld Montessori, Steiner of Gardner.
 • Worden er horizontale- of verticale groepen gehanteerd?
 • Wat is het ziektebeleid? Mag je kindje bij enige verhoging naar het KDV of moet je zelf voor vervangende opvang zorgen?
 • Welke activiteiten worden er ondernomen? Zit je kleintje de gehele maand in een lokaal te spelen of organiseer het KDV zo nu en dan een leuk uitje? Of wordt er met vader- en moederdag iets leuks georganiseerd waarbij je kleintje lekker gaat knutselen?
 • Handig: Krijgt je kleintje een warme maaltijd aan het einde van de dag? Dit is erg handig voor ouders met late werktijden welke de kleine bij thuiskomst nog de volle aandacht kan geven voordat hij of zij gaat slapen.
info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Waar moet je op letten tijdens een rondleiding?

Nu heb je wellicht één of meerdere interessante opties gevonden. De volgende stap is het inplannen van een rondleiding op locatie. Het is belangrijk om de sfeer van een kinderdagverblijf te proeven, want, op papier is het misschien de ideale locatie, maar in de praktijk kan het anders zijn. Op welke punten moet je letten tijdens de rondleiding?

Het ontvangst

Hoe wordt je door de leidsters ontvangen? Nemen ze de tijd voor je en hebben ze daarnaast ook nog oog voor de kinderen? Dat is een positief teken! Ook kun je de sfeer proeven. Dit is voor elke ouder verschillend. De één vindt het fijn dat alles strak en georganiseerd gaat, de ander houdt van een huiselijke sfeer.

Ruimtes en inrichting

Je kleintje spendeert flink wat uren op het kinderdagverblijf. Je wilt dus dat hij/zij opgroeit in een prettige omgeving. Het gebouw, de ruimtes en inrichting hebben hier een grote invloed op. Kinderdagverblijven zitten op verschillende locaties. Zo ook in monumentale panden of juist hypermoderne gebouwen. Het is maar net waar je de voorkeur aangeeft; een warme sfeer of een strakke omgeving.

Speelattributen

Als je baby opgroeit tot peuter dan wil je dat hij genoeg uitdaging heeft om zichzelf te ontwikkelen. Vraag tijdens de rondleiding hoe de leidsters ervoor zorgen dat je kleintje zich niet gaat vervelen. Sommige kinderdagverblijven zijn zelfs gespecialiseerd op een bepaald vlak, zoals: sport, muziek, theater, creativiteit en ga zo maar door.

Hygiëne

Het is niet makkelijk voor de leidsters om de boel netjes te houden met spelende kinderen om zich heen. Toch wil je wel dat het er schoon is. Dat er wat speelgoed rondslingert is niet te voorkomen, maar check wel even de volgende punten:

 • Is het aanrecht schoon; slingeren er geen etensresten en vieze flesje die ongedierte aantrekken?
 • Is het aankleedkussen schoon; Liggen er geen vieze luiers en is er een doekje over het kussen gehaald?
 • Hoe ziet de slaapkamer eruit; zijn de bedden netjes opgemaakt en schoon?
 • Maakt het KDV gebruik van Anti-Vlooi tassen? Hier kun je ‘s ochtends o.a. kledingstukken in bewaren zodat het goed is afgescheiden van anderen.
info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Veiligheid

Ongelukjes zitten in een klein hoekje en daar moeten ze blijven. Je kan aan de leidsters vragen hoe zij ervoor zorgen dat het KDV veilig is. Daarnaast kun je zelf ook het één en ander checken, zoals:

 • Hoeveel leidsters zijn er aanwezig; er mogen bijvoorbeeld maximaal 4 kinderen van 0-1 jaar per leidster worden opgevangen.
 • Zijn er veiligheidshekjes bij trappen en eventueel andere uitgangen?
 • Kunnen kinderen niet zelfstandig naar buiten wandelen?
 • Kunnen vreemden gemakkelijk binnenkomen?
 • Ligt er een drukke weg in de buurt?
 • Beschikt het KDV over degelijk meubilair?

Intuïtie

Als ouder voel je precies aan wat je kleintje nodig heeft. Luister dus vooral naar je instinct. Op papier kan een kinderdagverblijf goed zijn, maar in de praktijk kan het een mismatch zijn. Bevalt het kinderdagverblijf niet? Zoek dan gewoon rustig verder naar dat beste kinderdagverblijf. Blijf kritisch, want je kindje spendeert er wel zijn/haar eerste levensjaren.