Je bent 9 maanden vol verwachting geweest, je kindje is geboren en je zwangerschapsverlof zit er bijna op. Nu wordt het tijd om van die roze wolk af te stappen, want hoe gaat het leven er uitzien als je weer aan het werk moet? Er zal een soort van opvang geregeld moeten worden.

Maar hoe kies je nu de juiste opvang voor je kleintje? Wellicht is er een lieve opa of oma die om de hoek woont en een dagje per week wil oppassen. Echter hebben velen deze luxe niet. Een veel gekozen optie is dan het kinderdagverblijf of gastouderopvang. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in en wat zijn de voordelen? First Steps First heeft het voor je op een rijtje gezet!

Wat is het kinderdagverblijf?

Het kinderdagverblijf vangt kinderen op van 0 tot 4 jaar oud. In Nederland is het wettelijk vastgesteld dat baby’tjes gelijk na de zwangerschapsverlof naar het KDV mogen gaan. Als kinderen 4 jaar zijn geworden gaan ze uiteraard naar de basisschool en kan er eventueel voor gekozen worden om ze onder te brengen bij een BSO.

Een kinderdagverblijf is (meestal) het hele jaar, 5 dagen in de week geopend. Vaak zijn ze open tussen half 7 ‘s ochtends en half 7 ‘s avonds. Je kunt met het kinderdagverblijf overleggen op welke dagen er opvang nodig is en of er nog plek is.

Kwaliteit van het kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf dient zich te houden aan (strenge) wettelijk voorgeschreven kwaliteitseisen. Deze reglementen zijn opgenomen in de Wet kinderopvang en de beleidsregels kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen. De regels zijn door de overheid opgesteld om ervoor te zorgen dat kinderen op een degelijke manier opgevangen worden. Zo kun je ervan uitgaan dat de omgeving waar je kleintje in terecht komt veilig en hygiënisch is.

Ook worden alle kinderdagverblijven steekproefsgewijs gecontroleerd door de GGD. Als KDV’s niet aan de kwaliteitseisen voldoen, dan worden ze niet opgenomen in het landelijk register kinderopvang en peuterspeelzalen.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Groepsindeling

Kinderdagverblijven kunnen twee soorten groepsindelingen aanbieden: horizontale- of verticale groepen.

In een Horizontale groepsindeling worden groepen ingedeeld op basis van hun leeftijd. Dit heeft zo zijn voordelen, want je kleintje vindt makkelijker aansluiting bij de groep. Daarnaast worden activiteiten beter afgestemd op de leeftijd van de gehele groep.

Een verticale groepsindeling houdt in dat alle leeftijden (0 tot 4 jaar) bij elkaar in een groep kunnen zitten. Dit kan ook de voorkeur genieten omdat je kleintje niet elk jaar van groep en leidster hoeft te wisselen, en als je kleintje een broertje of zusje heeft kunnen ze bij elkaar in de groep geplaatst worden.

Pedagogische medewerkers

De medewerkers van het kinderdagverblijf hebben tenminste een (MBO niveau 2) pedagogische opleiding afgerond. Ze weten precies welke activiteiten zorgen voor een optimale stimulatie van je kind. Je kan dus wel stellen dat je kleine spruit in handen is van een professional.

Kosten KDV

De kosten voor het kinderdagverblijf liggen tussen de 6 á 8 euro per uur. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk; het aantal dagen, het aantal uren, de faciliteiten en het aantal kinderen (binnen jullie gezin van 0-4 jaar). Het fijne van een kinderdagverblijf is dat er al het een en ander in het uurtarief zit inbegrepen. Zo kan het zijn dat luiers, drinken, een tussendoortje en zelfs een warme maaltijd is inbegrepen.

Kinderopvangtoeslag

Mocht je recht hebben op kinderopvangtoeslag en het KDV staat ingeschreven in het landelijk register, dan krijg je (een deel van) het bedrag terug van de overheid. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het gezamenlijk inkomen.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Voordelen voor je kindje:

 • Je kleintje krijgt de juiste verzorging van specialisten.
 • Hij/zij leert omgaan met andere kinderen en wordt klaargestoomd voor de basisschool.
 • je kindje bevindt zich in een fijne omgeving waar hij/zij (dagelijks) wordt uitgedaagd.
 • Op het KDV zorgen ze voor rust en regelmaat. Je kind raakt zo niet uit zijn ritme.

Lees ook: De voordelen van het kinderdagverblijf

Wat is Gastouderopvang?

Een gastouder is iemand die een kleine groep (max. 6) kinderen thuis opvangt tegen betaling. Je kleintje wordt opgevangen in een huiselijke sfeer en de gastouder neemt letterlijk de taak van een ouder over. Een gastouder verzorgt je kleintje in het eigen gezin.

Kwaliteit van gastouderopvang

Ook bij gastouderopvang wordt de kwaliteit door de overheid gewaarborgd. Gastouderopvang wordt vaak gewoon bij een gastouder aan huis gedaan, maar het kan zijn dat dit ook bij jullie thuis is. Wel is van belang dat dit op 1 vaste locatie plaatsvindt. Dit omdat de GGD de woning kan beoordelen op punten, zoals:

 • Of de slaapkamer(s) het aantal kinderen kan waarborgen
 • Of er genoeg speelruimte is
 • Hoe het is gesteld met de hygiëne
 • Of er gerookt wordt

Wettelijke eisen

Daarnaast moet een gastouder aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Zo moet een gastouder minimaal MBO niveau 2 hebben afgerond, een (kinder)EHBO-certificaat én een verklaring omtrent goed gedrag hebben. Tevens moet de gastouderopvang, net zoals een kinderdagverblijf, geregistreerd staan in het landelijk register kinderopvang en peuterspeelzalen.

Kosten gastouderopvang

De kosten voor gastouderopvang zijn over het algemeen lager dan bij het kinderdagverblijf. Denk hierbij aan een bedrag van 4 tot 5 euro per uur. Een gastouder is aangesloten bij een gastouderbureau. De bemiddelingskosten worden doorberekend en zijn vaak bij het uurtarief opgeteld.

Kinderopvangtoeslag

Omdat gastouderopvang geregistreerd staat in het landelijk register kinderopvang en peuterspeelzalen kun je ook kinderopvangtoeslag aanvragen bij de belastingdienst. Dit dien je te doen binnen 3 maanden nadat de kinderopvang aangevangen is.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

De voordelen voor je kindje:

 • De groepen zijn klein, dit betekent meer persoonlijke aandacht voor je kleintje.
 • Gastouderopvang gebeurt vaak in een huiselijke omgeving; dit maakt de overstap van een veilige thuishaven naar opvang wat milder.
 • Een gastouder is flexibel.
KinderdagverblijfGastouderopvang
Medewerkers met (tenminste) afgeronde opleiding MBO – pedagogie
2- of meer medewerkers (sociale controle)
Vaste dagindeling
Horizontal groepen
Verticale groepen
Geregistreerd landelijk registeren kinderopvang en peuterspeelzalen
Gecontroleerd door de GGD
Huiselijke opvang
Flexibel
Kosten per uurVanaf 6 euroVanaf 4 euro