Als je na de zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat, kan je er voor kiezen om je kindje onder te brengen bij een kinderdagverblijf. En dat is best wel spannend. Want je geeft wel de zorg van je pasgeboren baby uit handen. Gelukkig weten de pedagogisch medewerkers precies wat ze doen. Ze zullen je baby verschonen, vertroetelen én ook voeden. Maar hoe gaat het voeden als je nog borstvoeding geeft?

Op een kinderdagverblijf kunnen er 5 soorten melk gegeven worden. Er kan borstvoeding, baby melk, opvolg melk, dreumes melk en peutermelk gegeven worden. Bij de meeste kinderdagverblijven zit de melk inbegrepen bij het uurtarief.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Voeden op het kinderdagverblijf

Bij het kiezen van een kinderdagverblijf kiezen sommige ouders voor een locatie dicht bij werk. Dit heeft namelijk voordelen. Zo ben je bijvoorbeeld snel op locatie in geval van nood, kom je niet te laat door files en als je nog borstvoeding geeft kun je tijdens werktijd even snel naar het KDV om je baby te voeden. Is dit in jullie geval een optie? Overleg dan nog wel eerst even met het kinderdagverblijf of hier de mogelijkheid voor geboden wordt en of ze willen dat dit op vaste tijden gebeurt of wanneer de baby honger heeft.

Maar in de meeste gevallen geven moeders hun afgekolfde melk af bij het kinderdagverblijf en voeden de leidsters de baby’s.

Lees ook: Het eerste jaar met een baby (maand 1, 2 en 3)

Oefenen met de fles

Als je enkel nog borstvoeding hebt gegeven is het na 6 weken ook een goede idee om je baby te laten wennen aan de fles. Uit een flesje drinken vraagt toch om heel andere drinktechniek. Begin rustig met het geven van 20 tot 30 milliliter per keer, zo kan je baby in zijn/haar eigen tempo wennen aan de fles. Als je baby eenmaal weet hoe het moet, blijf het dan zeker een paar keer per week oefenen.

Wat te doen als je kind de fles weigert?

Niet elke baby is happig op de fles. En het maakt het nog lastiger als mama de fles geeft. In de praktijk blijkt wanneer een ander het flesje geeft het vaak een stuk makkelijker gaat. Vraag daarom je partner of hij hierbij kan helpen. Als je je zorgen maakt of je kleintje wel goed zal drinken op het kinderdagverblijf, maak dit dan kenbaar aan de leidster. Vaak is dit geen probleem en hebben ze ervaring met moeilijke drinkers.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Hoevaak krijgt de baby de fles op het KDV?

De frequentie en hoeveelheid melk is per kind afhankelijk. Sommige kinderen komen de dag al door met drie flesjes van 120 ml. Andere baby’s vinden het gewoon niet zo prettig om uit een flesje te drinken op het KDV en wachten liever tot ze ‘s avond weer bij mama in de armen liggen. En dat is ook goed.

Probeer eerst om dezelfde hoeveelheid melk mee te geven die thuis normaliter ook door je baby geconsumeerd wordt. Geef je je kleintje op vaste tijden te eten? Vaak past een KDV de voedertijden aan op je persoonlijke wensen.

Lees ook: Hoe kies je het beste kinderdagverblijf?

Hoe bewaar je de afgekolfde melk (op het kinderdagverblijf)?

Je kunt afgekolfde melk bewaren in de vriezer en het flesje er een avond van te voren uithalen. Let wel op: je kunt de melk slechts 24 uur bewaren nadat het uit de vriezer is gehaald. Wordt het niet gedronken? Dan is het beter om het weg te gooien. Vers afgekolfde melk kun je +/- 8 dagen lang bewaren in de koelkast. Op het kinderdagverblijf wordt de melk ook in de koelkast bewaard en wordt soms de mogelijkheid geboden om (in geval van nood) een flesje in de vriezer te bewaren. Zorg er wel voor dat de naam van je kindje er duidelijk op staat.

Het kiezen van het juiste kinderdagverblijf

Ben je nog op zoek naar goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt? Neem eens een kijkje op First Steps First. Zoek op plaatsnaam, straatnaam of postcode en filter welke faciliteiten belangrijk voor je zijn. Zo kun je opvang locaties eenvoudig vergelijken op locatie, faciliteiten en prijs.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!