De zwangerschapsverlof zit er op en dan is het zover: je kindje gaat voor de eerste naar het kinderdagverblijf. En dat is best lastig! Na de bevalling hebben jij en je kleintje veel tijd met elkaar doorgebracht en nu moeten jullie overdag zonder elkaar. Hoe zorg je ervoor dat je je baby’tje met een gerust hart achterlaat op de crèche? First Steps First geeft tips!

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Een kinderdagverblijf regelen

Voordat je je kleintje voor de eerste keer naar het kinderdagverblijf brengt, moet er nog wel eentje geregeld worden. En dat kan best een karwei zijn. Er is namelijk ontzettend veel aanbod, maar waar ze in verschillen is niet altijd duidelijk. Zeker in grote steden is het een flink uitzoekwerk. Toch is het belangrijk om kritisch te kijken naar opvang. Je kleintje spendeert er 4 belangrijke levensjaren die (mede) vormend zijn voor zijn of haar karakter.

Maar tussen het ouderschap en werk door, heb je vaak niet de tijd om uitgebreid te zoeken naar opvang, laat staan om bij verschillende locaties langs te gaan. Om het vinden van de meest geschikte opvang voor je kindje een stuk eenvoudiger te maken kun je gebruik maken van First Steps First. Vergelijk kinderopvang bij jou in de buurt op locatie, faciliteiten en prijs. Heb je een geschikt kinderdagverblijf gevonden? Dan kun je direct een rondleiding of plaatsing aanvragen.

Lees ook: De voordelen van het kinderdagverblijf

Waar moet je op letten bij het kiezen van een KDV?

Ieder kinderdagverblijf biedt verschillende faciliteiten en diensten aan. Bij het zoeken naar kinderopvang is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden belangrijk zijn voor jou en je partner.

Locatie

De locatie van de crèche hoeft niet altijd dichtbij huis te zijn. Voor sommige ouders is het prettiger dat het om de hoek van hun werk zit. Dit om bijvoorbeeld files te voorkomen of om nog snel tussen werktijden door borstvoeding te geven.

Faciliteiten

Het uurtarief is vaak verschillend en afhankelijk van het aantal af te nemen dagen. Vaak zijn luiers en voeding inbegrepen, maar locaties kunnen ook extra’s aanbieden. Lees goed op de website welke diensten je voor het uurtarief krijgt.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Tijdens de rondleiding

Wanneer je een kinderdagverblijf hebt gevonden die precies bij jullie wensen past, is het een goed idee om eens een kijkje te gaan nemen.

Tijdens de rondleiding kun je op verschillende zaken letten. Bijvoorbeeld het ontvangst: nemen de leidsters de aandacht voor je en hoe gaan ze om met de andere kindjes? Ook kun je beoordelen hoe schoon de opvanglocatie is. Natuurlijk zal er her en der wat speelgoed rondslingeren, let daarom vooral op hoe hygiënisch het is. Is de keuken bijvoorbeeld netjes en is het aankleed kussen schoon? Uiteindelijk gaat het er vooral om welk gevoel het KDV je geeft. Dat maakt het straks een stuk eenvoudiger om je baby achter te laten bij de opvang.

Lees ook: Hoe kies je het beste kinderdagverblijf?

Rustig laten wennen

Om jezelf en je baby alvast een beetje te laten wennen aan de nieuwe situatie is het een goed idee om opa en oma te vragen om een middagje op te passen. Zo ervaar je hoe het is om zonder je baby te zijn en je kleintje leert om verzorgt te worden door anderen.

Het juiste seizoen

Een baby is de eerste periode nog zeer gevoelig voor griep en verkoudheid. Mocht je de luxe hebben, start dan niet met de opvang aan het einde van de herfst of het begin van de winter. Rond deze periode liggen griepjes op de loer. Zodra je kind zich vanaf het begin niet lekker voelt op de crèche zal hij/zij lastig wennen.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Wat moet je de eerste keer naar het kinderdagverblijf meenemen?

De eerste keer je kleintje afzetten bij het kinderdagverblijf zal wat onwennig aanvoelen. Zal hij/zij het wel naar zijn zin hebben en heb je wel alle spullen meegegeven? Om stress en onzekerheden te voorkomen kun je alvast de babytas klaarzetten. Geef je baby in ieder geval een reserve setje kleren mee, een fopspeen en een knuffel (die lekker ruikt naar thuis). Meestal zit melk inbegrepen in het uurtarief, als dit niet het geval is of als je borstvoeding wilt geven kun je zelf flesjes meegeven.

Bij de meeste kinderopvang locaties wordt een heen-en-weer boekje bijgehouden. Hierin worden zaken genoteerd die te maken hebben met de ontwikkeling en dagelijkse bezigheden van je kind. Denk hierbij aan slaap- en eettijden en zijn of haar ontwikkeling. Zo weet je precies wat er zich die dag heeft afgespeeld. Andersom kun je ook de leidster op de hoogte stellen over zaken die thuis zijn gebeurt.

Borst- en flesvoeding op het kinderdagverblijf

Op het kinderdagverblijf worden meestal 5 soorten melk gegeven: borstvoeding, babymelk, opvolgmelk, dreumesmelk en peutermelk. Bij de meeste locaties zit melk inbegrepen in het uurtarief. Sommige ouders kiezen voor een locatie dichtbij werk. Zo kunnen ze tussen werktijden door hun baby’tje voeden. Andere moeders kolven melk af en geven dit mee in flesjes. De leidsters voeden dan je kindje. Hoeveel melk je mee moet geven is per kind afhankelijk. Sommige baby’s vinden het niet prettig om uit een flesje te drinken en wachten liever tot ze weer bij mama in de armen liggen.

Lees ook: Fles- en borstvoeding op het kinderdagverblijf

De eerste keer naar het kinderdagverblijf

In de ochtend kan het nog best een hele organisatie zijn met een kleintje. Neem hier dan ook ruim de tijd voor zodat jij, je partner en de baby niet in de stress schieten. Wellicht wil je je baby nog rustig wassen, kleertjes aantrekken en samen ontbijten. Daarna gaan jullie samen de auto in en wil je dat er ruimte is voor een uitgebreid afscheid en laatste instructies.

Wees bij het afscheid nemen sterk. Hou in je achterhoofd dat je kindje in goede handen is bij professionele medewerkers die opgeleid zijn om de beste zorg te bieden. De eerste dag zonder je kindje zal wat gek zijn, maar dat gevoel slijt vanzelf. Voor je het weet is het de normaalste zaak en loopt alles op rolletjes.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Je kleintje ophalen

En aan het einde van een lange werkdag is het zover: je mag je baby weer in je armen sluiten. Jij en je baby hebben de eerste keer naar het kinderdagverblijf overleeft. Zorg er wel voor dat je op tijd bij de opvang bent. Kinderdagverblijven hebben strikte openingstijden.