Als werkende ouder is het lastig om werk en privé te balanceren. Zo kan het bijvoorbeeld een uitdaging zijn om jouw werkrooster naadloos aan te laten sluiten op de schooltijden van je kind. En als jouw partner ook werkt en je niet afhankelijk wil zijn van vrienden of familie, dan zul je een soort van kinderopvang moeten regelen.

Als jouw kind al naar de basisschool gaat, komt deze opvang in de vorm van de BSO (buitenschoolse opvang). Maar wat heeft de BSO voor een effect op de ontwikkeling van je kind, hoe kies je de beste locatie en wat kost het eigenlijk? First Steps First deelt alles wat je moet weten over de BSO.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Wat is de BSO?

De buitenschoolse opvang vangt kinderen van 4 tot 12 jaar, buiten schooltijden en tijdens vakantiedagen op. Een BSO biedt vaak voor-, tussentijdse-, en naschoolse opvang aan. Dit om ervoor te zorgen dat je kind onder de pannen is vanaf het moment dat de schoolbel gaat totdat jouw werkdag is afgerond. De BSO is een plek waar kinderen dus na (of voor en tijdens) schooluren kunnen ontspannen, wat huiswerk kunnen maken of mee kunnen doen aan de verschillende activiteiten. Daar moet wel bij gezegd worden dat het vaak niet verplicht is om aan activiteiten deel te nemen. BSO-tijd is vrije tijd.

BSO en de ontwikkeling van je kind

Voor je kind is het goed om al zo vroeg mogelijk naar een kinderopvang te gaan. Dit omdat de kinderopvang zorgt voor een stukje zelfstandigheid en zelfverzekerdheid. Op de BSO is je kind de hele dag omringt door leeftijdsgenootjes. Ze leren om samen te spelen en te delen. Onderdeel hiervan is dan ook het leggen van contact en het maken van vrienden. Doordat je kind de hele dag omringt is door anderen en alleen door te communiceren contact legt, zal ook zijn/haar spraak met sprongen vooruit gaan.

Daarnaast mag gezegd worden dat de kwaliteit van kinderopvang in Nederland zeer hoog is. Je kleintje wordt opgevangen door professionals in een ruimte die speciaal is ingericht om jouw kind optimaal te stimuleren. amuseren én te laten ontspannen. De activiteiten die worden aangeboden zijn dan ook speciaal ontwikkeld voor de leeftijdsgroep waar je kind zich in bevindt.

Lees ook: Je peuter voorbereiden op de basisschool

Kinderopvang regelen

De BSO is erg populair onder werkende ouders. Daarom zitten ze vaak snel vol. Regel dan ook op tijd je kinderopvang, voordat je op de wachtlijst terecht komt.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Waar moet je opletten bij het kiezen van een BSO?

Omdat kinderopvang de laatste jaren zeer populair is, zijn basisscholen verplicht om te zorgen dat buitenschoolse opvang mogelijk is. Dit kan zijn in de vorm van een samenwerking met een externe locatie of doordat de school het zelf regelt. In het eerste geval kun je vaak kiezen uit locaties die aangesloten zijn bij de basisschool van je kindje.

Als je die mogelijkheid hebt om zelf een locatie uit te kiezen, is het wel zaak om kritisch te zijn. Je kindje besteed hier toch flink wat van zijn/haar vrije tijd. Elke BSO heeft zo zijn eigen unieke voordelen en richt zich wellicht op een specifiek onderwerp. Zo zijn er opvanglocaties die zich volledig richten op het ontdekken van de natuur, het theater, sport of muziek.

Wellicht onnodig om te zeggen, maar natuurlijk wil je dat je kind onder wordt gebracht bij een locatie waar de medewerkers vriendelijk zijn, waar het schoon is en waar je kleintje genoeg persoonlijke aandacht krijgt.

Kosten van een BSO

Het uurtarief kan per BSO verschillen en is afhankelijk van welke producten hierbij zijn inbegrepen. Normaal gesproken liggen de kosten per uur tussen de 6 en 8 euro.

Wat er is inbegrepen in het uurtarief is dus per locatie verschillend. Let hier dan ook op bij het uitzoeken van een BSO. De ene locatie heeft bijvoorbeeld een haal- & brengservice in de prijs meegenomen, de ander serveert een warme maaltijd. Het is maar net wat je belangrijk vindt.

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag wordt door de overheid verstrekt aan ouders met kinderen. Dit doen ze om het voor ouders aantrekkelijker te maken kinderen onder te brengen bij de kinderopvang en actief blijven deelnemen aan de arbeidsmarkt.

Als je je kind onderbrengt bij een BSO, die geregistreerd staat in het landelijk register kinderopvang en peuterspeelzalen, kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag. Een eis hiervoor is dat zowel jij als je partner werk heeft, een traject volgt om werk te zoeken, een inburgeringscursus volgt dan wel studeert.

Lees ook: Kinderopvangtoeslagtabel 2017

Hoeveel kinderopvangtoeslag kun je verwachten?

Als je aan de eisen van de overheid voldoet kun je kinderopvangtoeslag verwachten. De hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren, namelijk de hoogte van jullie gezamenlijke toetsingsinkomen en het aantal werkuren van de partner die het minst aantal uren werkt. Je krijgt 70% van die werkuren vergoedt met een maximum van 230 uur per maand.

Daarnaast vergoedt de overheid maximaal 6,69 euro. Als het uurtarief van de door jou gekozen locatie hoger ligt, dien je dit uit eigen zak te betalen.

Bekijk ook: Vlog 3: De kinderopvangtoeslag berekening

Hoe vaak en wanneer naar de BSO?

Als je kind iedere dag naar de BSO gaat is de lol er al snel vanaf. Want een middagje na school lekker thuis zijn is ook wel eens fijn.

En voor de portemonnee is dat natuurlijk ook wat voordeliger. Probeer het daarom slim te organiseren. Werk je bijvoorbeeld normaal gesproken 4 dagen per week 8 uur? Kijk dan samen met je werkgever of het mogelijk is om 2 dagen 6 uurtjes te werken en de andere dagen 10 uur. Zo heb je alweer 2 middagen aan quality time gewonnen en heb je tijd om samen met je kind bij te kletsen onder het genot van thee en koekjes.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede buitenschoolse opvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!