De kerst staat alweer voor de deur! Met alle vreugde, gezelligheid, maar ook de drukte die het met zich meebrengt. En wellicht kijk je hier als kersverse ouders best een beetje tegenop. Want als je baby nog maar net ter wereld is gekomen, kan het best lastig zijn om de volledige zorg te dragen van een kindje dat nog geen ritme heeft met slapen en eten én ook nog eens met volle aandacht deel te nemen aan alle gezellige etentjes met vrienden en/of familie. Maar hoe zorg je ervoor dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt én ook kan genieten van alle festiviteiten met je baby? First Steps First geeft tips voor een zorgeloze kerst met je baby.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Waar vier je kerst?

Waarschijnlijk liggen die plannen al maanden vast en zijn de kerstdagen overvol. Maar als je  net een baby’tje hebt gekregen is het misschien niet zo prettig om van hot naar her te moeten reizen. Want dat is al uitputtend genoeg zonder een een kleintje die al je aandacht opeist. Wellicht kun je er daarom voor kiezen om even een stapje terug te zetten en de kerst bijvoorbeeld bij jullie thuis te vieren met een klein gezelschap of gewoon eens met je gloednieuwe gezinnetje.

Kerst bij anderen vieren

Vieren jullie de kerst bij anderen? Dan is het wel goed om van te voren na te denken over hoe je het gaat aanpakken. Want blijft de baby bijvoorbeeld slapen op locatie? Zo ja, wat moet je dan allemaal meenemen?

  • Neem een camping/weekend bedje mee: want of je nu blijft logeren of niet, je baby slaapt veel en zal zijn/haar dutjes niet overslaan omdat het kerst is. Een campingbedje biedt dan dé oplossing. En zo heb jij ook even je handen vrij.
  • De babyfoon: als je kleintje in een andere kamer slaapt, kun je nog wel horen of alles goed met hem/haar gaat.
  • neem een slaapzakje mee
  • Extra setje kleren: bij ongelukjes hoeft je kleine spruit niet in een vieze romper te zitten.
  • Eten en drinken: wanneer je flesvoeding geeft, neem dan alle benodigdheden hiervoor mee.
  • Vergeet niet de luiers en billendoekjes
  • Troost/slaap materiaal: denk hierbij aan knuffels of geluidsdoosjes waar je baby gehecht aan is. Zeker in een onbekende omgeving (met andere geluiden) is het fijn als er iets bekends klinkt of voelt.

Kerst thuis vieren

Verzorgen jullie meestal de kerst thuis en wil je het dit jaar niet anders doen? Dan is het goed om al wat voorbereidingen te treffen.

Lees ook: Wanneer en hoe vertel je dat je zwanger bent?

1. Een select gezelschap

Met kerst wordt het gezelschap al snel heel gezellig een groot. Toch is het voor jou en de baby een stuk prettiger om het bij een select gezelschap te houden. Het is lastig om gastvrouw en (kersverse)moeder op een avond te zijn en omdat al die drukte ook voor onrust zorgt bij jullie baby’tje.

2. Verlaag verwachtingen van familie en vrienden

Want jullie begrijpen natuurlijk wel dat het dit jaar iets anders zal zijn nu de kleine er is. Toch is het goed om dit nog even te bespreken met familieleden en/of vrienden. Want dit jaar zal je vooral bezig zijn met het verschonen van luiers, voeding geven, troosten en je kleintje in slaap wiegen. Daarnaast een uitgebreid kerstfeest hosten is wel erg optimistisch.

3. Bestel de kerstboodschappen online

Dat is namelijk een stuk eenvoudiger en zorgt voor minder stress. Samen met een kinderwagen door een overvolle supermarkt wandelen is niet ideaal. En dan heb je ook nog het probleem dat de schappen vaak al aardig leeg zijn zo vlak voor de kerst.

4. Koken tijdens de kerst

Een drie gangen maaltijd bereiden in je eentje wordt een zware taak. Vraag daarom of andere (ook) willen koken. Dit kan heel leuk uitpakken; de één maakt een voorgerechtje, de ander het hoofdgerecht en weer een ander maakt het toetje. Dit zorgt ervoor dat jij ontzorgt wordt én zo raakt iedereen betrokken bij het kerstdiner.

5. Samen opruimen

En als iedereen zijn buik vol heeft en de laatste slok wijn heeft genomen gaan zij weer terug naar een lekker opgeruimd huis. Echter blijf jij nog met de rotzooi over en hoogstwaarschijnlijk een gebroken nacht. Vraag daarom op voorhand of iedereen een steentje bij wil dragen met het ordenen van het huis. Zo heb je een gezellige avond gehad en kun je je daarna weer volledig focussen op je baby.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!

Kerst samen met je gezinnetje vieren

En dan is er ook nog de keus om kerst dit jaar over te slaan en te genieten van je gezinnetje in alle rust. Als je hiervoor kiest zal dit vast door familieleden en vrienden begrepen worden. Want dan kun je je even focussen op wat echt belangrijk is en ook genieten van je vrije dagen. En wie weet ontstaan er wel nieuwe tradities.

Ontstaan van (nieuwe) tradities

Tijd voor elkaar vrijmaken is belangrijk. Niet alleen voor jullie baby, maar ook voor jou en je partner. Wanneer je samen kerst viert is het leuk om samen tradities te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld eens terug aan je eigen jeugd, wat herinner jij je nog als een leuke traditie? Zoals het samen optuigen van de kerstboom of het bakken van kerstkoekjes met je moeder. Het geeft namelijk een vertrouwd en veilig gevoel als iets jaarlijks terugkomt en dit creëert een band.

Het huis baby én kerst klaarmaken

Je zult namelijk merken dat naarmate je baby ouder wordt hij/zij steeds meer de wereld gaat ontdekken met zijn/haar handen en mond. Dus het is wel van belang dat je, specifiek met kerst, op een aantal punten let.

Lees ook: De complete baby checklist (incl. babyuitzet)

1. De kerstboom: Zo is het verstandig om de kerstboom op een verhoging te zetten. Want al die glinsteringen in de boom zijn wel erg interessant. En dan kun je er bijna op wachten dat je kleintje eens naar de takken grijpt en alles omver trekt.

2. De kerstlichtjes: Werk de losliggende snoeren goed weg. Want al die bedrading is natuurlijk hartstikke leuk om lekker aan te trekken. En dan staat de kerstboom wel op een verhoging, maar dan valt alsnog het hele zooitje om.

3. Losliggende kerstversiering: Denk hierbij aan kleine elementen die door je baby kunnen worden opgepakt of worden doorgeslikt en dus beter in de doos kunnen blijven liggen.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar goede kinderopvang bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderdagverblijf online via First Steps First!