Je bent al maanden druk met de voorbereidingen en er is flink wat werk verzet; de kinderkamer is klaar en je weet haarfijn hoe je de bevalling zo soepel mogelijk kan laten verlopen. Je bent helemaal klaar voor de komst van de baby!

Maar na de bevalling begint pas het echte werk. En dat is best spannend. Want je hebt nog geen idee hoe het leven eruit gaat zien na de komst van een kleintje. First Steps First werpt daarom een blik op de toekomst. Wat staat je de eerste drie maanden eigenlijk te wachten? Welke ontwikkelingen maakt je kind door en hoe snel herstelt je lichaam na de bevalling?

Lees ook: Complete baby checklist (incl. babyuitzet)

De bevalling

Zoals je wellicht weet, vinden de meeste bevallingen plaats in de 5 weken rondom de uitgerekende datum. Dit is dus tussen week 37 en week 42. Je hebt enig zeggenschap over waar en hoe je bevalt. De één geeft de voorkeur aan een thuisbevalling de ander kiest voor het ziekenhuis. Een bevalling duurt gemiddeld tussen de 12 en 16 uur; gerekend vanaf het moment dat de weeën elke 5 minuten of vaker komen.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

0 maanden oud

Als er geen complicaties zijn, mag je pasgeboren kindje al snel mee naar huis. En dan breekt een spannende, maar fijne tijd aan. Wat kun je zoal verwachten?

Kraamverzorgster

Voor de meeste vrouwen is zo’n bevalling erg uitputtend. Gelukkig sta je er de eerste 8 dagen niet alleen voor: de kraamverzorgster schiet te hulp! Want erover lezen in boeken of online is toch even iets anders dan het daadwerkelijk in praktijk toepassen. De kraamverzorgster is er dan ook om je de eerste dagen op weg te helpen. Dit geeft je de kans om nog wat te herstellen van de bevalling en gelijk te leren van een professional.

Kraamvisite

Die eerste dagen ben je moe en wil je quality time doorbrengen met je nieuwe gezinnetje. Daar denken vrienden en familie toch iets anders over. Die willen maar wat graag het nieuwe wondertje komen aanschouwen! Geef daarom duidelijk je grenzen aan. Als je geen behoefte hebt aan elke dag mensen over de vloer, dan kun je er ook voor kiezen om (na een poosje) een babyborrel te geven. Dit is ook voor iedereen verschillend. De één is ontzettend fit en kwiek na een bevalling en kan niet wachten haar grote trots aan de wereld te laten zien, de ander belandt in een emotionele rollercoaster en heeft tijd nodig om te herstellen.

De wereld van je baby

De 1e maand moeten jij en je kindje vooral aan elkaar wennen. Voor je baby is de wereld één grote waas en hij/zij heeft nog geen besef van zijn/haar eigen ik. Maar jouw gezicht wordt al wel scherp gezien. Je baby’tje ziet al enige vormen tot 20 á 30 cm. Voeden, knuffelen en elkaar bekijken is dus erg belangrijk.

Slapen, eten, verzorgen

De eerste periode bestaat voornamelijk uit slapen, voeden en verschonen. Een pasgeboren baby slaapt wel tot 17 uur per dag. En dat komt goed uit want ook jij hebt die rust hard nodig! Probeer je kindje wel op zijn buik te leggen als ie wakker is. Zo kan je kleintje alvast trainen voor als hij/zij over een poosje gaat kruipen of zelfs al gaat lopen.

Jouw lichaam

Na de bevalling moet je lichaam flink herstellen. Je hebt 9 maanden een kindje in je buik gedragen, dus die kwaaltjes zijn niet gelijk de volgende dag weg. Zo zul je nog last hebben van vochtverlies en andere complicaties van de bevalling. Ook kun je last krijgen van emotionele schommelingen.

Als je borstvoeding gaat geven, zul je wellicht merken dat dit niet zo eenvoudig gaat als je had gehoopt. Vaak moet de melkproductie nog op gang komen, zijn je borsten wat pijnlijk en zul je niet direct in het juiste voedingsritme zitten.

1 maand oud

Je kindje is 1 maand oud! De slapeloze nachten hakken er wel een beetje in en je rust is ver te zoeken. Blijf daarom goed voor jezelf zorgen. Las eens een mama-dag in, vraag of iemand anders de zorg van je kleintje over kan nemen en duik lekker vroeg je bed in.

Tip: Leg vast!

Ben je van plan een fotoboek bij te houden? Begin hier dan zo snel mogelijk mee en houdt dit maandelijks bij. Je kleintje groeit zo hard, voor je het weet gaat hij/zij naar de basisschool en heb je een halfgevuld plakboek met 2 ongeopende enveloppen met foto’s rondslingeren.

Jouw lichaam

Het is tijd voor een bezoekje aan de verloskundige voor vragen en nacontrole. Zijn de meeste kwaaltjes al verdwenen of heb je nog ergens last van? In deze periode is het ook verstandig om alvast na te denken over anticonceptie: je bent nu extra vruchtbaar!

2 maanden oud

Overal waar jij heen gaat, gaat jouw kindje en de kinderwagen mee. Dit maakt de dagelijkse dingen zoals het doen van een boodschapje wel wat vermoeiender. Maar dit is het allemaal waard, want je kleintje begint zich steeds meer bewust te worden van zijn omgeving én van jou!

Ontwikkeling

Je baby groeit in een rap tempo en leert dagelijks nieuwe skills. Waar je kindje eerst nog geen 30 cm de verte in kon kijken kan hij/zij je nu herkennen aan je uiterlijk. Tijd om opa, oma en andere belangrijke personen voor te stellen voordat de eenkennigheid toeslaat. Daarnaast kan je baby nu steeds beter kleuren onderscheiden. Vooral felle kleuren zijn leuk!

Ook is je kindje geobsedeerd door jouw mond en alle geluiden die je ermee kunt maken. Praat daarom veel. Zo leert hij/zij sneller om je na te doen. Daarnaast wordt er ontdekt dat die mond niet alleen handig is als communicatiemiddel, maar dat je de wereld ermee kan ontdekken! In deze fase is de mond gevoeliger dan de handjes. Alles wordt daarom uitgebreid geproefd. Tip: Check speelgoed wel even na op stikgevaar.

Opvang

De bevallingsverlof zit er bijna op, je moet weer aan het werk en dit betekent dat je een soort van kinderopvang moet regelen. Als je dit nog niet gedaan hebt, dan wordt het daar hoog tijd voor. Vooral kinderdagverblijven zitten snel vol.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Lees ook: De voordelen van het kinderdagverblijf

Kolven

Omdat je weer aan het werk gaat wordt het ook tijd dat je je lichaam laat wennen aan het afkolven van melk. Er zijn tegenwoordig handige apparaten op de markt die je hierbij kunnen helpen.

Jouw lichaam

Het is niet gek als je lichaam nog niet volledig herstelt is. Sterker nog: dit kan nog wel een aantal maanden duren. Maak je dus geen zorgen als je hormoonhuishouding nog niet op orde is of als die ‘zwangerschapsdementie’ zo nu en dan opduikt. Dat gaat vanzelf weer over.

3 maanden oud

Je bent weer aan het werk. En dat is wel erg wennen. Je gedachten dwarrelen telkens af naar je kindje. Zal het wel goed gaan op het kinderdagverblijf? Zal je kleintje je niet ontzettend missen? Hartstikke logisch! Jullie zijn al zo lang onafscheidelijk geweest. Gun jezelf de tijd om hieraan te wennen. Elke ouder gaat door deze fase.

Trappelen, trainen, ontdekken

Je kindje is steeds beweeglijker en zijn hand- oogcoördinatie wordt alsmaar beter. Hij traint nu dagelijks zijn beentjes en bovenlichaam (tijd voor mama om ook weer in shape te komen). Wees daarom extra voorzichtig en laat hem geen moment onbewaakt op de commode liggen. Je wilt niet dat hij/zij er per ongeluk vanaf rolt.

Ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby gaat met sprongen vooruit. Voorwerpen worden steeds beter herkent en ook het spiegelbeeld wordt met de dag een leukere vriend. In deze fase is het erg belangrijk dat je je kleintje stimuleert. Dit doe je al door voorwerpen met geluiden te geven, zoals een knisperboekje of een rammelaar. Bouw daarnaast een betere band op door regelmatig ‘kiekeboe’ te spelen, liedjes te zingen en te kietelen. Je baby’tje zal eerst moeten wennen, maar het vervolgens uitgieren van het lachen. En die eerste lach is waar elke ouder het voor doet.

Ieder kind is uniek

Dit artikel geeft slechts een indicatie van wat je kunt verwachten. Elk kindje groeit en ontwikkeld zich op zijn/haar eigen tempo. Daarnaast beleefd elke vader of moeder het ouderschap anders.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!