In het eerste jaar met een baby gebeurt er veel. Je bent net een ouder geworden en daar komt een hoop verantwoordelijkheid bij kijken. Daarnaast groeit je kleintje ontzettend hard en volgen nieuwe taken elkaar in rap tempo op; je kunt het bijna niet meer bijhouden! Daarom deelt First Steps First wat er verandert en wat je kan verwachten in maand 4, 5 en 6 van het eerste jaar met een kleintje.

In de vorige blog lees je over wat er allemaal gebeurt en verandert in de eerste 3 maanden van het leven van je kindje. In de eerste maand slaapt, poept en eet een baby vooral, maar daarna gaat het hard. Voor je het weet is je kleintje alweer 2x zo groot en begint hij te kruipen, zitten en zelfs te lopen.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

4 maanden oud

Maar voordat het zover is blijft hij/zij nog even jouw kleine hummeltje die nog de hele wereld moet ontdekken. Wanneer je kindje 4 maanden is merk je dat hij/zij steeds meer contact probeert te maken met de wereld door te brabbelen en zo nu en dan eens te schaterlachen. En het ontdekken van de handjes en voetjes gaat ook steeds beter. En wat zijn die baby’s toch flexibel!

Ontwikkeling van je baby

Die eerste maanden lijkt je baby nonstop te groeien. Hij/zij is nu zelfs al in gewicht verdubbeld. Het gaat dan misschien wel heel erg hard, maar dit betekent ook dat je weer op jacht mag naar nieuwe kleertjes voor het nieuwe seizoen!

De volumeknop gaat omhoog

Ook laat de kleine steeds meer van zich horen in verschillende volumes. Waar het eerst nog wat voorzichtig gebrabbel was, kraait hij/zij het zo nu en dan uit van het lachen. En dit is hartstikke leuk, want je kind maakt contact met de buitenwereld. Dit kun je stimuleren door je baby na te doen, te kietelen of door spelletjes te spelen. Zo leer je hoe belangrijk taal is en versterk je zijn/haar zelfvertrouwen.

Kauwen en knagen

Je baby zal ook steeds meer gaan kwijlen. En dit is is een voorteken van het doorbreken van de tandjes. Je ziet ze nog niet, maar ze komen er toch echt aan. Dit merk je bijvoorbeeld doordat hij/zij overal op begint te kauwen. Als je borstvoeding geeft kan dit soms wat onplezierige momenten opleveren. Als je baby in je tepel bijt, maak hem dan voorzichtig los en wacht even voordat je doorgaat met het geven van borstvoeding. Zo leer je je kindje dat dit echt niet mag.

Borstvoeding en eten

Tijdens de zwangerschap moet je goed opletten wat je aan voedingswaren binnenkrijgt omdat dit de ontwikkeling van je baby in gevaar kan brengen. Maar nu hoef je niet meer zo streng te zijn op wat je wel en niet binnen krijgt en kun je weer wat meer genieten van eten en drinken. Wees toch nog wel voorzichtig met bepaalde voedingsstoffen als je borstvoeding geeft. Ondanks dat het nu gefilterd wordt, wil je toch liever niet dat je kindje bepaalde stoffen binnenkrijgt, denk bijvoorbeeld aan: alcohol, cafeïne en bepaalde kruiden.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

Jouw lichaam

Aan je eigen lichaam zul je merken dat je letterlijk beter in je vel komt te zitten. Blijf je huid wel goed verzorgen door het lekker in te smeren en drink daarnaast veel water. Dit bevordert het herstel. Rond deze tijd zal je hoogstwaarschijnlijk nog last hebben van rug- en/of bekkenpijn. Dat is heel normaal.

Lees ook: Je peuter voorbereiden op de komst van een baby

Reukvermogen versterken

Het reukvermogen is op dit moment ontzettend sterk en hij/zij ontdekt de wereld met de neus. Laat je kindje verschillende geuren ruiken en kijk wat de reactie is. Dit levert soms leuke taferelen op!

5 maanden oud

De krachttraining van de afgelopen maanden werpt zijn vruchten af, want de hand-oogcoördinatie wordt steeds beter. Ook omrollen gaat steeds soepeler en zijn/haar grijpgrage handjes pakken alles beet wat los en vast zit.

Ontwikkeling van je baby

Je baby is nog dagelijks bezig met een work-out. Hiermee bereidt hij/zij de beentjes voor om straks het echte werk te gaan doen: kruipen en lopen. Nu je kleintje steeds meer gaat bewegen, is het ook goed om eens te kijken hoe kindvriendelijk jullie huis eigenlijk is. Dit kun je doen aan de hand van de complete baby checklist. Hier staat ook in hoe je ervoor kunt zorgen dat ongelukjes in een klein hoekje blijven.

Horen

Het verschil van intonatie in jouw stem wordt steeds duidelijker voor je kindje. Hij/zij begrijpt nu wanneer je liefkoost of wanneer je corrigeert. Zelf begint hij/zij ook bijzondere geluiden te produceren, zoals: bubbels blazen, scheet geluiden, je kunt het zo gek niet bedenken.

Zien

Al wanneer je kindje drie maanden oud is zul je merken dat de spiegel steeds interessanter wordt. Maar naarmate de maanden vorderen wil hij/zij dit ook met jou ontdekken. Want mama staat in de spiegel, maar ook naast me. Dat is gek!

Wanneer je baby zichzelf en jou ontdekt heeft, zijn ook andere gezichten interessant. Maar al die vreemden zijn ook best eng! Toch nog maar even liever bij mama zijn.

herkenning en eenkennigheid

Vind je kind die vreemde gezichten nou heel erg eng en merk je dat hij/zij alleen naar papa en/of mama toetrekt? Dan kan dit een signaal zijn van beginnende eenkennigheid. Wellicht een goed idee om je baby eens een nachtje bij opa en oma te laten logeren. Dat is misschien voor jullie beide best spannend. Want je bent wel de eerste keer zonder je baby. Toch is het goed voor jullie beide. Want je kindje raakt ook gewend aan andere verzorgers en jij kunt je rust vast ook goed gebruiken!

De cyclus begint weer

Rond deze tijd zal je menstruatie weer op gang komen. Het kan wel zijn dat dit iets anders gaat na je zwangerschap. Zo zou je vloei heviger kunnen zijn en je cyclus met andere regelmaat. Als je nog borstvoeding geeft, dan kan het zijn dat de menstruatie nog uit blijft. Maar pas op: je bent wel vruchtbaar! Als een tweede nog niet op de planning staat, is het een goed idee om anticonceptie te (gaan) gebruiken.

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!

6 maanden oud

En dan is je baby alweer een half jaar oud. Die kleine pasgeboren baby die enkel poept, eet en slaapt is weinig over. Je kindje is energiek, rolt en brabbelt er op los.

Van de fles naar vast

En waar je 2 maanden geleden wellicht een vermoeden had dat de tandjes doorkomen, is dat nu ook echt te zien. En dan kun je gaan experimenteren met vaste voeding, want enkel borstvoeding is niet meer vullend genoeg. varieer veel met vaste voeding in smaak en structuur. Zo went je kleintje alvast aan verschillende smaken en eet hij op latere leeftijd (hopelijk) beter zijn bordje leeg.

De zelfstandigheid neemt toe

Andere ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. Je baby kan nu bijvoorbeeld al zelfstandig zitten en het gebrabbel neemt meer vorm aan. Kun jij al een “mama” ontdekken? Naast spreken, begrijpt je kindje ook steeds meer worden. Oefen hier vooral mee door voorwerpen aan te wijzen en ze te benoemen.

Het gezinsleven

En hoe staat het met het gezinsleven? Loopt alles al op rolletjes? Maak je nog geen zorgen als dit nog niet het geval is. Alle ouders lopen tegen verschillende problemen aan. Neem eens een stapje terug, bespreek het met je partner of vraag of opa en oma eens willen oppassen. Als ontspannen ouders kun je veel meer aan!

info Tip: Gebruik de zoekfunctie bovenin onze site als je op zoek bent naar een goed kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Regel snel & eenvoudig je kinderopvang online via First Steps First!